fbpx

foto | Au schimbat banii pe plastic. O școală din India înmatriculează elevi în funcție de cât de multe deșeuri au reciclat

Se știe deja că planeta noastră se confruntă cu cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră care este eliminată în atmosferă. Și se pare că, odată ce am conștientizat că suntem martorii unei catastrofe ecologice globale, am început să căutăm soluții pentru a salva planeta și odată cu ea, pentru a ne salva pe noi și generațiile viitoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Una dintre cele mai frumoase și utile inițiative care are menirea să reducă consumul de plastic (material care aproape că nu se descompune) aparține unei școli din India.

Mazin Mukhtar, co-fondatorul instituției, a menționat într-un interviu pentru presa străină că visa împreună cu soția sa să înființeze o școală pentru copiii săraci. Ideea s-a materializat în 2016, după ce cei doi au participat la Forumul Akshar. 

„Când am deschis centrul de reciclare, părinții nu au fost foarte cooperanți. Așa că am venit cu ideea „taxelor de școlarizare din plastic”, pentru a obliga părinții să recicleze. În realitate, este mai mult ca o temă obligatorie decât ca niște taxe de școlarizare, dar numindu-le așa le reamintim părinților că școala este gratuită, dar trebuie să ne ajute și să se ajutate și pe ei prin reciclarea deșeurilor”, spune Mazin Mukhtar.

Până s-au înscris la această școală, majoritatea copiilor au lucrat ca muncitori în carierele de piatră din apropiere, acolo unde primeau aproximativ 2,50 de dolari pe zi. Din moment ce școala nu poate plăti copiii, directorii au găsit o alternativă. Adolescenții pot să cumpere gustări, rechizite sau haine în baza unor tichete pe care le primesc în funcție de notele pe care le au. Elevii pot solicita, de asemenea, profesorilor să li se cumpere ceva online. Profesorii doar schimbă notele primite în bani reali și comandă orice vrea elevul de la Amazon.

„Studenții noștri învață să câștige mai mult, adică le plătim pe baza competențelor și cunoștințelor lor și îi amendăm pentru un comportament rău. Pe măsură ce studenții se mută de la un nivel la altul, „salariile” lor cresc. De asemenea, salariile cresc cu abilitățile didactice. Elevii sunt puternic stimulați să se comporte ca studenți model”, spune Mazin Mukhtar.„Elevii învață limba engleză, matematica și știința, dar în învățământul secundar curricula include discipline de broderie, reciclare, fotografie și, în curând, un curs mai dezvoltat de tehnician pentru instalarea bateriilor solare. Suntem în curs de dezvoltare a unei școli de carieră”, mai adaugă directorul.

Școala îi învață, de asemenea, pe studenți și părinți despre efectele dăunătoare ale materialului plastic. Potrivit lui Parmita, soția lui Mazin Mukhtar, mulți părinți au folosit plasticul ani la rând pentru a-și încălzi casele. Odată ce școala a început să le ofere diferite informații, aceștia au fost șocați să afle despre pericolele la care îi expuneau pe copii.

Cu plasticul pe care copiii îl reciclează sunt confecționate cărămizi din plastic, care sunt folosite pentru construcția locurilor de recreere a elevilor. Mai mult decât atât, în curând, școala va avea și un veceu pentru fete care va avea la bază cărămizi din plastic reciclat combinate cu cele din ciment.

Fiecare student aduce săptămânal în jur de 25 de bucăți de deșeuri din plastic, drept contribuție la comunitate. Mazin și Parmita, cuplul care a creat această școală, își doresc să creeze 100 astfel de școli în întreaga Indie.

Articole asemănătoare

Back to top button