fbpx

foto | „Am progresat grație grijii ce mi-au purtat-o antrenorul și părinții”. Andrian Mardare, despre succesul de la Universiada Mondială

Atletul moldovean Andrian Mardare a cucerit medalia de aur la proba de aruncare a suliței în cadrul Universiadei Mondiale de la Napoli, Italia. Protagonistul acestui succes istoric pentru Moldova a dezvăluit într-un interviu amănunte captivante ce țin de procesul de pregătire, dar și de competiția propriu-zisă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Sportivul spune că s-a pregătit întregul sezon pentru a obține rezultate bune în competiție și se bucură de susținerea de care a avut parte acasă. Deși la etapa preliminară a Universiadei Mardare ratase primele încercări de aruncare, a reușit, totuși, să depășească această problemă tehnică și să înregistreze un rezultat pe măsură.

„La Napoli, rezultatul câștigător mi-a reușit din a doua încercare. Însă eram pregătit să reiau lupta până la ultima, a șasea, căci oricând poți avea parte de surprize. Asta deoarece aruncarea suliței este un gen de sport foarte tehnic, proiectilul fiind extrem de „nărăvaș” – o singură încercare îți poate aduce nesperat victoria, încercare cu un rezultat ce poate să nu se mai repete niciodată în viață.

În general, de câțiva ani arunc stabil sulița la distanța ce depășește 83 de metri. Baremul de calificare la Jocurile Olimpice este de 85 m. Sportivii cu rezultate mai joase vor fi selectați conform ratingului mondial pe care îl dețin: primii 32 de atleți se califică din start. În prezent, eu ocup locul 21”, a menționat moldoveanul.

Andrian Mardare spune că principalii săi concurenți sunt nemții, care de altfel sunt lideri mondiali la acest tip de sport. La fel, din elita globală face parte și un sportiv din Estonia, însă, aruncarea suliței este, de fapt, un sport surpriză și oricând pot apărea noi concurenți.

Andrian este antrenat de Valeriu Lungu mai mult de 10 ani, despre care sportivul spune că au o relație foarte specială, ca între tată și fiu. La Chișinău se antrenează nu în cele mai bune condiții, dar suficiente pentru a putea progresa.

„Arcadie Bostan, șeful Clubului Dinamo, ne oferă posibilitatea să ne antrenăm de două ori pe săptămână la complexul sportiv pe care îl gestionează. De asemenea, mă antrenez la Manejul de atletism. În plus, ministerul și federația de profil organizează 2-3 cantonamente pe an.

Spre deosebire însă de sportivii de peste hotare, care practic anul împrejur au parte de condiții de cantonament, noi după antrenamente trebuie să avem grija hranei de toate zilele: să o cumpărăm, să o preparăm etc. În țările civilizate atleții n-au asemenea preocupări, ei se pot concentra exclusiv pe procesul de pregătire, pe cel competitiv. Cred că astfel de mărunțișuri până la urmă influențează destul de mult asupra rezultatului final”, precizează Andrian

Tânărul spune că este destul de dificil să faci sport de performanță în Moldova, pentru că la noi în țară sportivii nu prea sunt susținuți, „sunt cam neglijați”.

„Antrenorul meu zice: Nu poți lua roadă de la un copac pe care nu l-ai udat. Și are perfectă dreptate. La noi statul așteaptă de la tine doar rezultate, fără să contribuie cu ceva la procesul de stimulare a sportivilor, mai ales la vârsta lor de formare. Eu am progresat grație, în mod exclusiv, grijii ce mi-au purtat-o antrenorul și părinții. Ei m-au ajutat să merg la cantonamente, ca să am ocazia să preiau din experiența unor sportivi de înaltă clasă. Abia după ce au venit niște rezultate notabile – aruncam deja la o distanță de 80 m – a început să ne ajute și statul: am primit o bursă”, a adăugat Andrian.

Cei 60.000 de lei pe care îi va primi din partea Guvernului îi va investi în recuperare. De asemenea, va cumpăra inventar sportiv elementar, care însă este destul de scump. De exemplu, o suliță costă în jur de 1000 de euro. Andrian nu este mofturos în ceea ce ține de echipament, însă o experiență mai anevoioasă l-a determinat să aleagă mereu sulițele cu grijă.

„Dacă ești puțin cam obosit, să zicem, după faza calificărilor, trebuie să alegi o suliță mai maleabilă, altfel riști să te accidentezi. În 2015 am trecut printr-o astfel de experiență, când mi-am traumat cotul. Deci trebuie să alegi tipul de suliță ținând cont de starea fizică în care te afli la acel moment”, a precizat tânărul.

Acum, Andrian vrea să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura anul viitor, motiv pentru care urmează să se antreneze din greu, împreună cu mentorul său.

Articole asemănătoare

Back to top button