fbpx

foto | A plecat în altă țară, cu iubire-n inimioară pentru scumpa Moldovioară. O tânără promovează tradițiile noastre în Germania

A plecat din țară acum trei ani, dar nu înainte să-și ia cu sine mărțișoarele, opincile și tradițiile. Oxana Marcu este o tânără moldoveancă stabilită în Germania, care reușește să renască Moldova chiar și la sute de kilometri distanță de casă. Deși nu este încă proprietara unui atelier, tot de ce are nevoie, pentru a readuce la viață obiceiurile strămoșești, este o masă, o lampă și un scaun comod.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mărțișoarele pe care le confecționează „nu sunt mărțișoare simple”, căci fiecare din ele are propria poveste și este de colecție. Dragostea pentru design o manifestă în tot ceea ce face, chiar și atunci când spală podeaua, face mâncare sau coase ceva.

Astfel, din această pasiune și din iubirea față de tradițiile moldovenești a luat naștere ocupația cea mai apropiată sufletului Oxanei – confecționarea hand made a obiectelor populare.

Începutul a fost mai greu, căci „indiferent că vii cu bani sau ai doar 10 euro în buzunar, bezna necunoașterii e aceeași”, zice ea.

Cu toate acestea, după primul an petrecut în Germania, tânăra a reușit să-i găsească pe conaționalii noștri și să colaboreze cu ei în cadrul a diferite proiecte, adesea, adunându-se și la o oală cu sarmale.

În anii 2014-2015, Oxana a participat la un concurs – un „alterego de Berlin”, însă proiectul nu a ajuns în lumina reflectoarelor. Astfel, în 2016 tânăra a scos schițele și a început să le adapteze la tematica din cadrul concursului „MărțișorKlumea”.

„Ideile mele au fost apreciate și mă bucur foarte mult. Atunci s-a născut #bunelu ca mai apoi să-l transform în #atelieruluibunelu – un mini-atelier portabil, o cameră, o masă, o lampă și laița cu tot felul de bunătăți care inspiră cu tradiții”, spune aceasta.

Un alt proiect, #casabunicii, a fost lansat în septembrie 2018, în cadrul festivalului Intercultural la Gross Gerau.

„A fost prima mea experiență în Germania unde a trebuit să prezentăm tot ce avem mai bun și mai frumos din poveștile de la țară ale bunicilor din Moldova. A ieșit bine! Portul popular, găteala capului, coronițe din flori, mâncarea tradițională, țesutul, brodatul, croșetatul, goblenul, ouăle încondeiate și tot soiul de piese decorative din lut”, zice Oxana.

În cadrul aceluiași eveniment, tânăra și-a expus și colecția de mărțișoare. Pentru acest proiect a lucrat timp de trei săptămâni, iar în timp ce ziua lucra, noaptea dădea cu lut pentru a face cuptorul, decorul și alte „chițibușuri migăloase”.

„A fost o adevărată bombă pentru mulți dintre cei prezenți. Se apropiau, inclusiv și participanții, să facă poze la standul nostru. Au fost tare curioși să afle cum se încalță opincile, fetițele veneau să le împletim cosițe cu flori vii”, a spus moldoveanca.

Oxana a mai adăugat că este foarte bucuroasă că și nemții ne descoperă ca națiune, iar în ceea ce privește planurile de viitor, aceasta zice că nu va înceta să facă ceea ce făcea și până acum: să creeze.

„Prefer să fiu lăudată, decât să mă laud. Iar până vin laudele, eu lucrez la alte mari proiecte, despre care voi vorbi la timpul lor”.

Articole asemănătoare

Back to top button