fbpx

foto | 32 de militari moldoveni au fost detașați în Liban. Aceștia vor fi în calitate de pacificatori

Primul contingent al Armatei Naționale a fost detașat în Liban. Cu acest prilej a avut loc o ceremonie, la care a participat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrul Apărării în exercițiu, Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prezentă la eveniment, șefa statului, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova s-a angajat să contribuie la consolidarea securității internaționale.

„Astăzi, în premieră pentru țara noastră, un contingent de 32 de militari moldoveni participă într-o astfel de misiune a ONU, nu în calitate de observatori, ci pacificatori. Prin intermediul dumneavoastră, Republica Moldova participă la misiunea Forța interimară a Națiunilor Unite în Liban”, a menționat Maia Sandu.

Ministrul Apărării în exercițiu, Anatolie Nosatîi a declarat că Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) este prima misiune ONU la care Republica Moldova participă cu un contingent de militari pregătiți în conformitate cu standardele internaționale.

„A fost un deziderat spre care am tins mult timp, iar astăzi sunt onorat să știu că militarii noștri sunt pregătiți să meargă în Liban pentru îndeplinirea misiunii de protecție a civililor. Alături de alte 47 de țări veți contribui la menținerea păcii și securității”, a specificat Anatolie Nosatîi.

UNIFIL este prima operație sub egida ONU la care Republica Moldova detașează un contingent de militari. Anterior, Armata Națională a participat în misiuni ONU de menținere a păcii doar cu observatori militari și ofițeri de stat major.

Primii patru ofițeri moldoveni au plecat în operația de menținere a păcii din Republica Liban în luna august 2022, unde activează la moment în Statul Major al comandamentului misiunii. Mandatul pacificatorilor durează șase luni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Articole asemănătoare

Back to top button