fbpx

Fost judecător al Curții Constituționale, de partea polițistului: A procedat absolut corect, în conformitate cu Constituția și legile în vigoare

Consiliul pentru Prevenirea Discriminării și Asigurarea Egalității, care consideră ilegal refuzul polițistului de a-i vorbi unui șofer în limba rusă, este contrazis de un fost judecător al Curții Constituționale. Nicolae Osmochescu a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că ofițerul de patrulare nu a încălcat niciun act normativ sau o lege.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Polițistul a procedat absolut corect, în strictă conformitate și cu Constituția și cu legislația în vigoare, care reglementează organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne.

El s-a adresat în limba oficială de stat unui cetățean al Republicii Moldova, care trebuia să-și ceară scuze și să spună că „nu înțeleg totul în limba de stat, vă rog să-mi explicați în limba rusă, dacă este posibil”, a declarat Osmochescu.

Totodată, fostul judecător al Curții Constituționale amintește că ofițerul și-a făcut studiile în limba română, învățând legile și regulamentele în limba română, respectiv, este firesc să comunice în limba maternă.

„Ofițerul a studiat la Academia de Poliție numai în limba română, în limba rusă acolo nu se predă. Deci, toate regulamentele care prevăd, stipulează organizarea și activitatea inclusiv a subdiviziunii care se ocupă cu patrularea sunt în limba română; ele sunt traduse și în limba rusă, desigur că, așa cum traduc la noi tot în limba rusă, dar nu trebuie să uităm un lucru: acest ofițer a fost educat în limba română, a fost instruit în limba română, el cunoaște terminologia specială în limba română și pentru dânsul este firesc să vorbească în această limbă. Eu înțeleg din ce motive din nou se aprinde focul, dar asta-i absolut necorect și nejustificat”, a subliniat Nicolae Osmochescu.

Consiliul pentru nedescriminare a mai informat că va elabora în cel mai scurt timp o compilație a cadrului legislativ național privind dreptul cetățeanului la alegerea limbii de comunicare.

„Dat fiind faptul că discriminarea pe criteriu de limbă este frecvent raportată la Consiliu, acesta menținându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de instituție,  aceasta va prezenta și o cazuistică relevantă în acest sens”, se spune în comunicatul celor de la nedescriminare.

CITEȘTE ȘI:

Articole asemănătoare

Back to top button