fbpx

FMI: R. Moldova, pe ultimul loc în Europa după ajutorul dat populației în timpul pandemiei

Republica Moldova se află pe locul 122 în lume, după Kongo, Dominica și Bahams în funcție de sprijinul acordat de la buget firmelor și populației, arată datele Fondului Monetar Internațional (FMI).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează Republica Moldova pe ultimul loc din Europa și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date FMI, transmite mold-street.com.

Estimările FMI arată că autoritățile de la Chișinău au acordat firmelor și populației un ajutor de circa 300 milioane de dolari, de două ori mai puțin decât a alocat de exemplu Guvernul din Kosovo, circa 600 milioane de dolari sau 8,42% din PIB.

Efortul bugetar a reprezentat doar 2,6% din PIB sub formă de sprijin direct de la buget, dar și prin măsuri pentru susținerea lichidității, cum ar fi injecții de capital, împrumuturi, garanții, preluări de datorii sau prin amânări și scutiri de taxe.

Datele FMI arată că SUA a acordat cel mai mare volum de asistență firmelor și populației – circa 2,96 trilioane de dolari (peste14% din PIB), urmată de Japonia – 1,72 trilioane (circa 35%) și Germania – 1,48 trilioane de dolari (29%).

Volumul asistenței acordate de România este estimat la circa 13,4 miliarde de dolari (5,4%), iar al Ucrainei – de 4,8 miliarde dolari (3,38%).

La măsuri fiscale, însă, potrivit bazei de date a FMI, actualizată în octombrie cu informații valabile la 11 septembrie, Republica Modova devansează România, alocând 2,24% din PIB pentru sprijinirea firmelor și populației, în timp ce autoritățile de la București au acordat 2,17%.

Măsuri fiscale: Cheltuieli și amânări/scutiri de taxe și impozite pentru sprijinul firmelor și populației afișate procentual din PIB-ul statelor:

INFOGRAFIC Date FMI: România printre țările sărace ale lumii în funcție de sprijinul acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei. Suntem pe locul 114 în lume, în rând cu state din Africa, Asia și America Centrală

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button