fbpx

Expert economic: „Record absolut. Într-un an, exporturile moldovenești au crescut cu 50%”

În luna mai anul curent, exporturile moldovenești a constituit 416 milioane de dolari, ceea ce este un record absolut pentru Republica Moldova. În valoare anuală, exporturile au ajuns la 3,9 miliarde de dolari, cu 50% sau cu 1,3 miliarde de dolari mai mult decât în perioada similară a anului trecut, când ele au fost de doar 2,6 miliarde USD, influențate negativ de COVID-19, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță, într-o analiză, transmite IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului, creșterea fără precedent a exporturilor se explică prin trei factori de bază. „Creșterea exporturilor producției agricole, care în anul 2021 a înregistrat o creștere fără precedent în istoria țării. Această creștere se vede începând cu luna octombrie 2021”, precizează el.

Al doilea factor este producția agricolă din stânga Nistrului, care este exportată ca producție a Republicii Moldova. „Acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, inclusiv datorită politicii de securizare a hotarelor sale promovate de Ucraina”, specifică Veaceslav Ioniță.

Re-exportul producției din Ucraina este cel de-al treilea factor, care a contribuit la creșterea record a exporturilor moldovenești. „Odată cu începutul războiului din Ucraina, o parte considerabilă de marfă a început să fie exportată, prin Moldova. Însă anumite cantități neînsemnate nu doar tranzitează Moldova, dar sunt importate, apoi reexportate”, menționează el.

Potrivit expertului economic, în valoare anuală, exporturile nu doar au crescut cu 50% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, dar au înregistrat un nivel record pentru Moldova de 3,9 miliarde de dolari. Veaceslav Ioniță atenționează că, „dacă Moldova nu va pune piedici agenților economici din stânga Nistrului, dar va duce o politică activă de integrare a lor în spațiul economic unic național, atunci exporturile noastre în acest an ușor pot ajunge la 4,5 miliarde USD”.

Articole asemănătoare

Back to top button