fbpx

„Eu, personal, mă voi opune – nu voi numi premierul”. Igor Dodon, despre alegerile anticipate și o eventuală coaliție între PSRM și ACUM

O coaliție între PSRM, PDM și Blocul ACUM este puțin probabilă. De această părere este șeful statului, Igor Dodon, care și-a expus opinia în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deși a declarat că o majoritate parlamentară formată de cele trei formațiuni politice este până când doar o speculație, președintele țării spune că ceea ce i-ar putea uni pe socialiști și cei de la PAS și DA este promisiunea pe care au făcut-o în fața alegătorilor – să schimbe guvernarea.

Totuși, Dodon a accentuat că, în timp ce democrații au lansat deja invitații pentru negocieri, iar liderii ACUM fac declarații critice la adresa celorlaltor partide, PSRM se abține de la careva consultări și așteaptă ca un verdict final să fie dat de Curtea Constituțională.

„Aceste două partide de stânga și de dreapta (PSRM și ACUM) au foarte multe divergențe, dar au un lucru comun. Ei ambii au promis că vor schimba guvernarea. Dar asta depinde de ei, dacă le va ajunge minte să se așeze și să discute. Ține de ei, nu de mine. Eu nu voi fi intermediar. Dacă ar fi un pic de logică și mai puțină mândrie și aroganță, ar înțelege că este loc de mișcat lucrurile mai departe. Decizia le aparține lor”, a declarat Dodon.

În cazul în care, totuși, nu se va reuși formarea unei majorități parlamentare, președintele Igor Dodon spune că va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va duce țara în alegeri anticipate.

„Eu, personal, mă voi opune – nu voi numi premierul. Cred că greu o să se înțeleagă între ele, aceste trei partide. O să fie foarte dificil. Ambițiile sunt prea mari. Să lăsăm, însă, toate scenariile după ce se validează alegerile de Curtea Constituțională. Eu, în calitate de șef al statului, dacă se formează o majoritate, sunt obligat să accept, chiar dacă sunt de acord sau nu. Dacă se începe cu coruperea deputaților eu am dreptul, cel puțin moral, să nu semnez. Dacă nu este legitim eu pot să nu semnez, ceea ce eu o să fac”, a mai adăugat șeful statului.

Amintim că, în urma scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate, Partidul Democrat – 30 de mandate, Blocul ACUM – 26 de mandate și Partidul Șor – 7 mandate. Astfel, niciun concurent electoral nu a reușit să obțină majoritatea voturilor alegătorilor.

Articole asemănătoare

Back to top button