fbpx

#EroulMoldovei. Post-mortem pentru Viorel Mardare – regizorul care nu a reușit să-și regizeze viața până la capăt

„Astăzi… 7:15, Viorel a plecat la ceruri” – au fost cuvintele care au spus unei țări întregi că, de acum, nu se mai poate ruga pentru însănătoșirea regizorului, ci pentru ca Dumnezeu să-L primească în împărăția Lui. ZUGO dedică acest articol post-mortem Eroului care a plecat printre îngeri, dar care va rămâne veșnic pentru noi – Viorel Mardare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Boala, suferința și tratamentele au fost cele mai prezente lucruri în ultimele zile din viața lui Viorel, regizorul moldovean care a lăsat în urmă creațiile lui, spiritul educativ și comic, dar mai ales – lecțiile de viață. Tot ce a luat cu el este bunătatea oamenilor care, mai mult ca niociodată, s-au mobilizat pentru a lupta împreună.

La cei 36 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din Moldova a aflat că destinul lui este amenințat de o boală cruntă, cancerul. Prieteni, colegi și cunoscuți au pornit o cauză de binefacere, creând pagina de Facebook „Viorel Must Go On”.

„Cu siguranță ai văzut măcar una din operele sale, care au făcut Moldova cunoscută pentru milioane de oameni în lume. Drumul spre creație al lui Viorel a fost întrerupt temporar de o boală cruntă, care i-a afectat rinichii, plămânii și ficatul.

El a acceptat provocarea, înțelege că lupta nu va fi ușoară, dar știe că poate conta pe susținerea noastră financiară și morală”, au scris ei atunci.

Mesajul a ajuns la inimile oamenilor mai mult decât Viorel se aștepta. Au urmat donații, evenimente de susținere și o întreagă Moldovă care s-a rugat zile și luni pentru ca acesta să poată reveni din nou acasă, plin de sănătate și cu aceeași veșnică inspirație.

„Viorel, eu sunt sigură că o să fii bine. Nici pe o clipă nu cred că s-ar putea să nu reușești, pentru că ai o susținere atât de mare și puterea asta de viață, care te va ajuta să te însănătoșești”, i-a transmis, cu lacrimi în ochi, Angelica Frolov, în cadrul unui eveniment de susținere.

În tot acest timp, Viorel a fost mereu prezent pe rețelele de socializare, urmărind cum o lume întreagă este alături de el cu tot sufletul.

„Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur. Poate Bojica mi-a trimis năpasta asta ca să holbez oleacă ochii. Și să vă văd pe toți așa: frumoși, cu suflet mare. Și să vă mulțumesc din suflet pentru toate, tuturor. Mă închin în fața voastră — dar așa, tare puțin, cât să nu mă doară bubele… Și vă iubesc”, a spus regizorul într-o postare.

Dincolo de asta, Viorel a fost un om timid…

„… când a văzut câtă lume îl susține, mi-a zis într-o seară că îi este rușine să ceară ajutor de la atâția oameni, poate alții au mai multă nevoie. Iată de exemplu Vanea, omuleanu fără un rinichi pe care l-a cunoscut în spital, el are nevoie mai mult, că are și copii acasă… Nici boala nu a reușit să îl îndoaie, să-i zbivească setările de om cumsecade”, a spus un bun prietenul de-al lui, Cristian Saulea, într-o postare.

Pe 9 martie, Viorel nu a mai putut lupta, cancerul i-a luat viața și speranțele oamenilor, dând în schimb doar lacrimi.

„Nu voi fi la înmormântarea ta. Refuz să te văd în sicriu. Vreau să te am în memoria mea viu, zâmbind ca un motan, cârlionțat, în cămașa cu floricele, cu nesuferita țigară în gură, visând la filmul vieții tale… Viorel a fost, este și va fi iubire adevărată. Iar iubirea adevărată nu moare”, a scris jurnalista Nata Albot, buna lui prietenă, fiind și cea care a anunțat faptul că regizorul este bolnav.

Acum, Moldova își ia rămas bun și se pregătește să-l petreacă pe ultimul drum pe acel regizor talentat căruia, totuși, destinul nu i-a dat voie să-și regizeze viața până la capăt. Acum, Moldova are un Erou, „un ambasador în ceruri” și o lecție de viață dată de Viorel – să prețuim ce avem azi, nu mâine. După cum spunea el în ultima sa postare: „La noi, la institut, lumea nu votează pentru „următorii patru ani”, ci pentru „cât va da Dumnezeu”.

Viorel Mardare nu este erou doar pentru această săptămână, ci unul pentru veșnicie!

În cadrul proiectului, ZUGO vine mereu cu o opinie a celui care este desemnat #EroulSăptămânii, astăzi, însă, în locul cuvintelor lui Viorel, rămân faptele lăsate în spate. Iată una dintre creațiile lui:

Articole asemănătoare

Back to top button