fbpx

doc | Un pas spre depolitizare a mass-mediei? Membrii de partid ar putea să fie lipsiți de dreptul de a deține televiziuni

Persoanele alese sau numite în cadrul organelor executive sau ale altor organe de conducere ale partidelor politice ar putea avea interdicția de a deține calitatea de proprietar sau beneficiar al televiziunilor. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către deputații Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit autorilor, această inițiativă legislativă poate fi un pas înainte în ceea ce privește asigurarea echidistanței și imparțialității televiziunilor din Republica Moldova, întrucât prevede o interdicție clară și imperativă.

„În acest moment, legislația nu prevede expres o asemenea interdicție, prin urmare avem situații când o persoană cu funcție de conducere într-un partid deține și calitatea de proprietar/beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie obedientă în totalitate politicii promovate de partidul respectiv”, a explicat Litvinenco.

De asemenea, proiectul prevede interzicerea deținerii calității de proprietar/beneficiar în cazul furnizorilor privaţi de servicii media, dar și distribuitorii acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicțiile care nu implementează standarde internaționale de transparență (din așa-numitele jurisdicții offshore).

„Ne vom gândi și la alte soluții, inclusiv de ordin legislativ, care să combată propaganda și fake-news-urile. Este un element cheie pentru a asigura ca următoarele scrutine sunt măcar parțial libere și parțial corecte”, a mai adăugat deputatul PAS.

Articole asemănătoare

Back to top button