fbpx

doc | Platforma DA a sesizat Curtea Constituțională despre asumarea răspunderii de către Executiv: „Guvernul și-a depășit atribuțiile”

Platforma DA susține că Executivul și-a depășit atribuțiile atunci când și-a asumat răspunderea în Parlament pentru mai multe proiecte. Ca urmare, Igor Munteanu a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Deputatul a cerut Curții să explice dacă mai poate fi convocată o ședință a Parlamentului pentru asumarea răspunderii Guvernului, în cazul în care prima ședință a eșuat din lipsă de cvorum și dacă absența majorității deputaților la ședința de prezentare a asumării de răspundere poate fi considerată drept un refuz de dezbatere a programului.

„Pentru că Guvernul Chicu și-a votat propriile legi printr-o asumare de răspundere controversată, legi care ar fi trebuit să fie votate prin procedură obișnuită în mod normal, cred că în acest fel Guvernul și-a depășit atribuțiile sale. Deși Constituția atribuie Guvernului dreptul de asumare de responsabilitate pentru anumite legi, acestea trebuie să se conformeze unor criterii speciale, fiind prezentate legislativului într-o sesiune specială, și nu ordinară. Este competența Parlamentului să adopte legea bugetului și să controleze executarea lui. Guvernul RM a sfidat cutuma existentă în Republica Moldova, prin care legile bugetului și rectificările lor se fac prin proceduri obișnuite legislative, profitând de 51 de voturi chinuite ale PSRM-PD, ceea ce m-a determinat să adresez la 10 iulie 2020 o sesizare la Curtea Constituțională, solicitându-i să se pronunțe dacă această asumare a fost ori nu adoptată în mod constituțional”, declară Munteanu.

Amintim că, în ședința Parlamentului din această săptămână, Executivul și-a asumat răspunderea pentru un pachet de legi social-economice, inclusiv inițiative legislative referitoare la remunerarea doctorilor, subvenționarea agenților economici, dar și asigurările de stat.

Articole asemănătoare

Back to top button