fbpx

doc | „Mai multe împuterniciri Guvernului în exercițiu”: Sergiu Sîrbu a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Deputatul Sergiu Sîrbu, membru al Partidului Democrat din Moldova, cere Curții Constituționale să se expună pe marginea împuternicirilor unui Guvern în exercițiu în cazul unui blocaj parlamentar.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Acesta a depus o sesizare în acest sens la CC, prin care solicită o expunere referitoare la posibilitatea emiterii actelor normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor, de către Guvern, în cazul instituirii vidului de putere legislativă.

Acest lucru, potrivit deputatului, ar asigura continuitatea puterii, securitatea economică și financiară, securitatea națională și capacitatea de apărare a țării.

De asemenea, democratul a declarat că este inadmisibil ca, în cazul unei crize instituționale, statul să se afle o perioadă lungă în vid de putere și fără administrare deplină.

„Ar putea exista situații când Guvernul este în demisie și cu atribuții limitate, iar noul Parlament se află în imposibilitatea de a forma o majoritate parlamentară stabilă, nu poate nici investi Guvernul și nici adopta legi. Sigur, pentru așa situații există instituția dizolvării Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Dar ce facem dacă după organizarea alegerilor anticipate situația politică nu se schimbă și iarăși este generat un blocaj instituțional? Situația se complică, deoarece Parlamentul nu poate fi dizolvat mai des decât o dată pe an”, se arată în sesizare.

Articole asemănătoare

Back to top button