fbpx

doc | Dodon, Plahotniuc și Iaralov, audiați în dosarul finanțării ilegale a PSRM din Rusia. Ce au declarat aceștia procurorilor?

Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov au fost audiați de Procuratura Anticorupție în procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia, pornit în baza înregistrărilor video ale unor discuții purtate dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc la sediul PD, în timpul crizei politice din iunie curent. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit procurorilor, șeful statului și fostul lider al democraților au discutat la etajul trei al clădirii fostului sediu central al PD de pe strada Armenească, fiind identificate două dispozitive de înregistrare camuflate într-o umbrelă de culoare neagră şi într-un dulap.

Cei trei au fost audiați în calitate de martori, în contextul în care Igor Dodon nu deține o funcție în cadrul PSRM, iar la acea întrevedere a participat ca lider neformal. Plahotniuc le-a spus anchetatorilor că Igor Dodon a prezentat o listă cu cerințele obligatorii din partea PSRM în vederea creării unei majorități parlamentare, expuse pe trei file. Ulterior, din spusele lui Plahohniuc, Dodon a pus în discuție subiectul finanțării PSRM. Acesta a precizat că încearcă să majoreze finanțarea de șapte – opt sute mii dolari SUA până la un milion dolari SUA pe lună pentru întreținere.

De cealaltă parte, Dodon a spus că a purtat aceste discuții cu Plahotniuc și Iaralov în mod intenționat, „deoarece de la bun început a înțeles că cnu putea avea discuții de formare a unei coaliții cu PD, reieșind din principiile lor de activitate și intențiile de a trage de timp cu scopul de a se menține în continuare la putere prin toate metodele posibile”. Totodată, el a negat o oarecare finanțare a PSRM din Rusia, menționând că sumele despre care se vorbea în înregistrări sunt fictive, în acest mod Dodon dorind să înțeleagă care sunt intențiile lui Plahotniuc și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea PD.

Potrivit procurorilor, discuția cu vicepremierul rus Kozak nu a putut fi confirmată prin alte probe, iar Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nu a identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM. La fel, Procuratura Anticorupție a constatat că deși în materialul difuzat în spațiul public se indică asupra unei eventuale finanțări din exterior a PSRM, alte mijloace de probă care ar demonstra acest fapt nu au fost stabilite.

Astfel, procurorii au decis să înceteze procesul penal privind finanțarea PSRM din Rusia, emițând în acest sens o ordonanță de refuz.

Articole asemănătoare

Back to top button