fbpx

doc | Deputații PSRM propun scoaterea SIS-ului din controlul Președinției, după ce în 2019 au acționat invers

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, deputații socialiști au înregistrat un proiect de lege prin care se propune scoaterea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de sub coordonarea șefului statului. Inițiativa are loc chiar dacă în 2019, când Igor Dodon era președinte și prelua guvernarea alături de blocul ACUM, tot socialiștii au fost inițiatorii plasării SIS-ului sub coordonarea Președinției.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Anunțul despre înregistrarea unui proiect de lege în acest sens a fost făcut de Sergiu Litvinenco. Deputatul PAS a publicat și proiectul de lege însoțit de nota informativă.

După ce în 2019 Dodon a „luat” SIS-ul sub aripă, PSRM și-a adus aminte că Moldova este o republică parlamentară

Astfel, socialiștii propun ca activitate SIS-ului să fie supusă controlului parlamentar. Totodată, se propune excluderea președintelui Republicii Moldova din ecuația propunerii candidaturilor la funcțiile de conducere a SIS și aprobarea acestora, aceste atribuții urmând a fi exercitate de Parlament.

Potrivit notei informative a proiectului, semnată de deputații Vasile Bolea și Grigore Novac, Republica Moldova este un stat parlamentar, iar în acest context „se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate”.

Totodată, autorii consideră „oportun și imperativ” modificarea legislației în acest sens.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button