fbpx

doc | Curtea Constituțională și-a dat acordul pentru modificarea Constituției Republicii Moldova

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a pronunțat joi, 3 decembrie, dispozitivul Avizului privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Înalta Curte urtea Constituțională a prezentat astăzi avizul pozitiv referitor la modificarea Constituției Republicii Moldova în partea care ține de sistemul judecătoresc. De partea cealaltă, judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, a emis o opinie separată privind proiectul de modificare și completare a Constituției, promovat de Guvern.

Potrivit avizului prezentat de către judecătorii constituționali, proiectul de lege prezentat de Guvernul Republicii Moldova la data de 30 septembrie respectă procedurile, limitele temporale de revizuire și limitelor materiale de revizuire.

„Proiectul de lege respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentat spre examinare Parlamentului. Proiectul de lege poate fi adoptat de Parlament după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoarei”, a menționat Domnica Manole, președinta CC.

Proiectul de lege

Proiectul vizează executarea măsurilor de ordin legislativ, prevăzute de Pilonul I „Sistemul judecătoresc” din planul de acțiuni pentru implementarea strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. De asemenea, își propune ca judecătorii să fie numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

În prezent, magistrații sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.

Totodată, modificările prevăd că Preşedintele Republicii Moldova va putea respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button