fbpx

doc | Copiii ar putea veni pe ture, iar fiecare grupă urmează să aibă câte doi educatori. Cum vor activa grădinițele pe timp de pandemie?

Pentru redeschiderea grădinițelor din Moldova, Guvernul a elaborat un regulament – aprobat de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Acesta include măsuri de igienizare, dar și modul în care vor activa angajații, cât și condițiile în care copiii vor putea frecventa instituțiile de educație timpurie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, APL/fondatorul privat, împreună cu directorul, vor asigura instituția cu cantităţile necesare de săpun lichid, detergenţi si dezinfectanţi, precum şi cu echipament de protecţie personală (măşti, mănuşi, halate, viziere – la necesitate), termometre non-contact pentru efectuarea termometriei copiilor şi al personalului.

De asemenea, va fi necesară evaluarea şi asigurarea funcţionalităţii sistemelor de aerisire şi ventilaţie – toate spaţiile instituţiei vor fi aerisite şi ventilate periodic – obligatoriu în lipsa copiilor în aceste spaţii.

În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte șapte-opt copii de 2-4 ani şi câte 10-12 copii de 4-6(7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de patru metri pătrați pentru un copil.

La etapa iniţială, după redeschiderea instituţiei de educaţie timpurie, grupele se vor completa cu copii de 4-6(7). Pe măsură ce situaţia epidemiologică din comunitate se va îmbunătăţi, vor putea fi admişi şi copii de 2-4 ani.

La decizia comună a APL/fondatorului privat şi administraţiei instituţiei şi în funcţie de condiţiile concrete şi situaţia familiilor (gradul de implicare în muncă), frecventarea de către copii a instituţiei poate fi eşalonată pe ture, pe parcursul zilei (ex: de dimineaţă – jumătate dintre copiii din grupă, după amiază – altă jumătate) sau
a săptămânii (ex: în zilele pare – un grup de 10-12 copii, în zilele impare – celălalt grup de 10-12 copii), sau 10-12 copii câte două săptămâni consecutiv şi alţi 10-12 copii – alte două săptămâni consecutiv.

La grupa de copii vor activa concomitent câte un educator per patru-cinci/șase copii (adică doi educatori per grupa de 10-12 copii şi un asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare.

La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.

Chiar dacă igienizarea şi dezinfectarea va fi efectuată la fiecare trei ore, responsabilii trebuie să asigure măsurile de protecţie pentru a preveni intoxicarea copiilor cu produse igienice/dezinfectanţi, precum si asfixia (sufocarea) cu materiale de ambalare sau utilaj de protecţie (ex: măşti).

Amintim că starea de urgență în sănătate publică, în Moldova, a fost prelungită până pe 31 august. Totodată, premierul Ion Chicu a subliniat că de pe 1 septembrie 2020 ar putea fi redeschise grădinițele.

Vezi Anexa 7

Articole asemănătoare

Back to top button