fbpx

doc | Comisia de la Veneția a publicat Avizul integral: „Instabilitatea din Moldova, cauzată de acțiunea coordonată la „viteza luminii” între PD și CC”

Comisia de la Veneția a publicat opinia integrală, adoptată pe 21 iunie, referitoare la criza politică care a avut loc în Republica Moldova și, respectiv, deciziile Curții Constituționale luate în acest sens. Avizul cuprinde 18 pagini și aduce explicații la faptul că hotărârile CC de pe 7-9 iunie nu au fost corecte.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și Parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nu a fost prezent nici un reprezentant al președintelui sau al Parlamentului și nu există niciun indiciu că li sa dat posibilitatea de a-și prezenta argumentele ca răspuns la cele conținute în cereri.

Cele cinci cereri, toate depuse de aceiași reprezentanți ai Partidului Democrat, au urmat o strategie clară; instituțiile respondente nu au dispus de timp și posibilități suficiente pentru a contracara această strategie.

Mai mult decât atât, nimic nu sugerează că situația din țara respectivă era de urgență: în timp ce singurul argument al Curții de a justifica deciziile sale imediate a fost expirarea termenului de trei luni pentru formarea guvernului și necesitatea pentru a preveni paralizia instituțiilor de stat, evoluțiile din parlament au sugerat, dimpotrivă, că timpul suplimentar ar conduce la soluționarea crizei.

Într-adevăr, criza s-a accentuat și instabilitatea a fost cauzată mai degrabă de acțiunea coordonată la viteza luminii a Partidului Democrat și a Curții Constituționale din 7 iunie”, este scris în avizul experților, pe care îl puteți citi integral în documentul de mai jos.

Amintim că, pe 21 iunie, membrii Comisiei de la Veneția au emis un aviz în legătură cu ultimele evenimente politice care au avut loc în Republica Moldova. Atunci, șeful statului a comentat câteva dintre constatările pe care le-a făcut instituția europeană.

Articole asemănătoare

Back to top button