fbpx

Derdelușurile, numai bune pentru noi aventuri de iarnă. Șase aspecte de care să ții cont la alegerea saniei potrivite

În toată țara s-a așezat un strat gros de zăpadă, iar cine nu și-a pregătit sania de astă vară, o poate face chiar acum. Cele mai populare activități de iarnă pentru cei mici și nu doar sunt aproape întotdeuna datul cu sania sau cu planșa.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Atunci când alegi o săniuță pentru copii este bine să fiți atenți la specificațiile acesteia și să luați în calcul cam care ar fi vârsta recomandată pentru acel tip de sanie, cât de durabilă sau nu este, cât de ușor poate fi trasă, împinsă sau controlată pe derdeluș, în ce tipuri de locații o sa fie folosită (la munte pe pârtie, pe aleile din parc, pe străzile de lângă casă etc.).

Chiar dacă pe piață există o ofertă imensă de produse de acest fel, trebuie întotdeauna să luați o sanie potrivită. Iată criteriile de care trebuie să țineți cont.

Materialul saniei

Majoritatea săniilor sunt fabricate din metal, lemn, plastic, spumă, vinilin, sau combinații de mai multe materiale. O sanie de lemn, oțel, aluminiu sau alt material mai dur este mai durabilă în timp, dar este mai grea și poate cauza accidentări mai grave dacă se rostogolește sau cade. Săniuțele fabricate din plastic sau spumă sunt ușoare, alunecă ușor și nu prezintă risc, dar pot fi mai puțin rezistente și pot avea o capacitate mai mică.

Greutatea saniei

Un alt aspect important este greutatea saniei. Cu cât aceasta este mai ușoară, cu atât este mai puțin periculoasă în cazul unei răsturnări. Greutatea contează și în momentul transportului prin zonele unde nu e zăpadă.

Dimensiunile săniuței

Ca și greutatea, dimensiunile pot ușura sau complica experiența cu sania. Săniuțele duble sunt ideale pentru mai multe persoane, dar sunt destul de voluminoase și grele. O soluție ar fi sania pliabilă, aceasta poate fi strânsă, depozitată și transportată fără prea multe bătăi de cap.

Controlul și manevrarea

Săniuțele clasice sunt manevrate prin tragerea sforilor din față și folosirea picioarelor, dar săniile moderne includ o mulțime de dotări ce le fac mai ușor de controlat și de manevrat. Astfel, unele săniuțe pot să includă un volan pentru controlul ușor al direcției, mânere de prindere pentru mai multă siguranță și chiar și frâne pentru reducerea vitezei. Aceste dotări pot costa ceva mai mult, dar oferă mai multă siguranță.

Modul și locul folosirii saniei

Pentru o plimbare pe străzile pline de zăpadă sau aleile din parc, cea mai bună săniuță este cea fabricată din materiale dure precum lemnul sau metalul și care nu este joasă. Acestea sunt mai rezistente la pietre și tot felul de denivelări ascunse sub zăpadă. Pentru distracția la munte pe pârtie sau derdeluș, săniuțele fabricate din materiale ușoare și moi sunt cele mai bune, atâta timp cât derdelușul este curat.

Siguranța săniuței

Siguranța este dată de mai multe aspecte și dotări pe care poate avea sania, iar respectarea greutății recomandate pot să ofere siguranța necesară. Pe lângă toate acestea, săniile pot avea accesorii ce dau un plus de siguranță, printre acestea sunt centurile de siguranță, mânerele speciale de prindere, suport pentru picioare, sisteme de frânare sau virare.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button