fbpx

Deputații moldoveni pleacă în vacanță. Ultimele proiecte de lege aprobate în această sesiune parlamentară

Ieri a avut loc ultima ședință plenară a sesiunii de primăvară-vară. Parlamentul a aprobat Hotărârea privind încheierea primii sesiuni ordinare din anul 2020.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Până la miezul nopții, deputații au aprobat mai multe proiecte de lege ce țin atât de domeniul social economic, cât și de cel politic.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei a fost votat în cea de-a doua lectură.

Documentul propune amendarea articolului 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei cu referire la garanțiile și răspunderea pe care trebuie să o poarte membrii organelor de conducere a Băncii Naționale, lichidatorul desemnat de aceasta, precum și personalul acesteia în cazul în care instanța constată că au acționat cu rea-credință în acțiunile sau omisiunile sale legate de exercitarea atribuțiilor BNM, prin crearea prejudiciilor care au condus la destabilizarea unei bănci comerciale, a sistemului bancar și au afectat situația macrofinanciară la nivel național.

A fost aprobată crearea Consiliului Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate

CNEAS va fi autoritate națională de evaluare si acreditare în sănătate, cu statut de persoană juridică, la autogestiune, non-profit. Deputații au aprobat, în acest sens, un proiect de lege pentru modificarea unor acte legislative, în lectura finală, cu 70 de voturi. Acesta prevede revenirea la entitățile existente anterior – Consiliul Național de Acreditare a Prestatorilor de Sericii Sociale, Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate și Inspecția Socială.

Legea cadastrului bunurilor imobile a fost modificată

Proiectul are ca obiectiv aducerea în concordanță a legii vizate cu reglementările Codului civil privind activitatea de înregistrare și propune soluții practice referitoare la evidența registrului bunurilor materiale. De asemenea, în urma modificărilor votate va fi creat cadrul legal necesar pentru finalizarea cadastrului bunurilor imobile pe întreg teritoriul țării, care urmează a fi realizat în cadrul unui proiect implementat cu bani externi.

Au fost extinse categoriile de beneficiari ai subvențiilor în agricultură

Parlamentul a aprobat în lectura finală proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Astfel, a fost extins plafonul de vârstă pentru tinerii fermieri care se încadrează în programul de acordare a subvențiilor în avans – de la 35 la 40 de ani

Printre categoriile de beneficiari se vor regăsi și migranții reîntorși, care vor putea solicita subvenții la efectuarea investițiilor în sectorul agricol post-investițional, precum și pentru proiectele start-up în avans. Se propune a fi stabilit plafonul maxim al înlesnirilor în mărime de 30% din valoarea investiției eligibile, iar procedura și categoriile de beneficiari vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern.

Cererea de reexaminare a pensiei va putea fi depusă și online

Cererea de reexaminare a pensiei pentru limită de vârstă va putea fi depusă și în mod electronic, prin intermediul portalului guvernamental unic al serviciilor publice, portalului guvernamental al cetățeanului sau paginii web a Casei Naționale de Asigurări Sociale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat cu 68 de voturi ale deputaților.

Măsuri sociale pentru personalul implicat în combaterea pandemiilor, votate în prima lectură

Proiectul propune armonizarea legislației actuale și introducerea mai multor măsuri sociale pentru susținerea angajaților din instituțiile implicate în combaterea pandemiilor sau epidemiilor. Astfel, mai multe modificări operate la Codul Muncii, Legea Salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar vor îmbunătăți și concretiza cadrul normativ în vigoare în ce privește retribuirea muncii prestate și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legale ale salariaților vizați. Documentul prevede instituirea garanției fixe de stat referitoare la plata sporurilor, stabilirea mărimii concrete a sporurilor de compensare pentru munca prestată și alte acțiuni care vizează funcționarii implicați direct în combaterea unei epidemii pe perioada decretării stării de urgență în sănătate publică.

Reducerea amenzilor pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică a fost aprobată de deputați în prima lectură

Proiectul prevede micșorarea cuantumului amenzii de la 450-500 de unități convenționale, cât constituie în prezent, la 50-150 pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice la 300-700.

Totodată, se propune ca pentru prezentarea intenționată a unor date false ori incomplete sau refuzul de a prezenta informațiile necesare pentru completarea fișei epidemiologice să fie modificat cuantumul de la 50 la 150 de unități convenționale. Actualmente, acesta variază între 450 și 500 de unități convenționale.

Modificări la Legea privind regimul străinilor în țara noastră

Proiectul de lege introduce amendamente direcționate spre facilitarea procedurii de acordare și prelungire a dreptului de ședere provizorie pentru asociații sau acționarii persoanelor juridice cu investiții străine înregistrate în țara noastră. Astfel, se prevede reducerea numărului minim de locuri de muncă create de un investitor străin de la patru la unul, iar investiția minimă se micșorează de la 60 la 30 de salarii medii lunare.

A fost creată Comisia de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor unor bănci și companii de asigurări

Comisia de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate (atac de tip raider) a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exercitate în perioada anilor 2010-2012, a fost creată printr-o hotărâre adoptată astăzi de Parlament.

Comisia va avea nouă membri din toate fracțiunile, inclusiv Adrian Lebedinschi (președinte al Comisiei), Bogdan Țîrdea și Nicolae Pascaru – din partea fracțiunii PSRM; deputatul independent Alexandru Oleinic (vicepreședinte al Comisiei); Ludmila Guzun (secretar  al Comisiei) – din partea  fracțiunii PDM; Dumitru Alaiba – din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM; Vasile-Andrei Nastase – din partea fracțiunii ACUM, Platforma DA. Partidul ȘOR și Pro Moldova urmează să își delege membrii.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de până la 120 de zile, raportul cu privire la rezultatele și concluziile investigației.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte anual în două sesiuni ordinare. Cea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie, iar cea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

CITEȘTE ȘI: 

ultima oră | Guvernul Chicu nu a fost demis! Moțiunea de cenzură a fost susținută doar de 46 de deputați

Articole asemănătoare

Back to top button