fbpx

Deputat PAS: „Sunt dovezi ale legăturilor dintre serviciile secrete ruse și Partidul Șor”

Există dovezi ale finanțării ilegale și legăturilor dintre Partidul Șor și serviciile secrete ruse. O spune deputatul PAS, Adrian Băluțel, potrivit căruia decizia privind demararea procedurii de scoatere în afara legii a Partidului Șor este una oportună și proporțională cu ilegalitățile comise de această formațiune. De cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că radierea formațiunii din Registrul partidelor nu înseamnă dispariția acestei entități din spectrul politic al Republicii Moldova, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ieri, Guvernul a aprobat hotărârea privind sesizarea Curții Constituționale pentru a verifica constituționalitatea Partidului Șor. Potrivit ministrului Justiției, scopul Partidului Șor este de a discredita ideea de democrație și de a mima sprijinul popular. Formațiunea este acuzată de finanțare ilegală și de subminarea integrității și independenței țării prin promovarea intereselor unui stat străin.

„Am văzut pungile pline cu bani. Vedem tot mai multe dovezi ale legăturilor dintre serviciile secrete ruse și Partidul Șor. Am văzut eforturile Partidului Șor de a submina suveranitatea Republicii Moldova în declarația Departamentului Trezorerie al SUA. Acest context schimbă radical capacitatea Guvernului de a acționa. Sunt dovezi care nu mai pot fi ignorate și considerate neproporționale cu această măsură atât de dură”, a spus deputatul PAS, Adrian Băluțel, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

De cealaltă parte, reprezentanții opoziției extraparlamentare spun că scoaterea în afara legii a formațiunii conduse de Ilan Șor l-ar putea determina pe oligarhul fugar să creeze un alt partid.

„Noi ne vom pomeni cu acești oameni într-o altă postură, sub o altă denumire. Cred că nici nu se vor complica să schimbe radical denumirea. În locul partidului Șor poate fi Partidul Ilan Șor. Dacă se merge pe această logică, exact același demers din partea ministrului Litvinenco trebuie să-l așteptăm la adresa PSRM. Dar toate astea sunt jumătăți de măsură, dacă nu condamnăm criminalii definitiv și irevocabil, radierea partidului va duce pur și simplu la crearea unui nou partid politic”, a spus președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

„S-a ajuns prea târziu la acest mecanism dând posibilitate acestui partid să se prezinte ca fiind principala opoziție. La anumite etape acest lucru era convenabil actualei guvernări pentru că o opoziție ca partidul Șor e mai comodă decât o opoziție veritabilă, curată. Sper că Curtea Constituțională se va expune într-un termen optim, ca să nu tărăgănăm lucrurile la nesfârșit”, a spus președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

În același context, ex-președintele PNL, Vitalia Pavlicenco, spune că există o decizie a Curții Constituționale care prevede expres că un partid poate fi scos în afara legii dacă subminează democrația prin mijloace violente.

„Un partid politic nu poate fi tras la răspundere pentru conduita individuală a membrilor. Interzicerea partidelor politice poate fi justificată doar în cazul partidelor care susțin folosirea violenței sau folosesc violența ca un mijloc politic pentru deturnarea ordinii democratice constituționale”, a spus ex-deputatul Vitalia Pavlicenco, citând o decizie a Curții Constituționale.

Ieri, deputatul fugar Ilan Șor a calificat demararea procedurii de scoatere în afara legii a Partidului Șor drept o ultimă zvâcnire a guvernării aflate în agonie”.

Articole asemănătoare

Back to top button