fbpx

Democrații, nemulțumiți de rapoartele Promo-Lex: Coincid cu pozițiile unor partide politice și conțin opinii subiective

Ambasadele din Moldova, observatorii OSCE și finanțatorii organizației Promo-Lex au fost sesizați de către Partidul Democrat din Moldova în legătură cu rapoartele prezentate de organizația nonguvernamentală.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit democraților, cele două rapoarte ale Promo-Lex (din noiembrie 2018 și ianuarie 2019) conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-Lex nu este deloc obiectivă. Mai mult, PDM a expediat instituțiilor internaționale o analiză în sprijinul declarațiilor făcute.

Astfel, reprezentanți PDM prezintă o listă cu mai multe concluzii din rapoartele Promo-Lex, despre care afirmă că sunt identice cu afirmațiile unor politicieni, iar în anumite cazuri contravin propriilor recomandări, făcute anterior.

Printre acestea se numără sugestia că sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia nu au fost implementate în legislaţia electorală.

„Opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ţine de partizanatul politic al Promo-Lex, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneţia au fost integrate în legislaţie”, se arată într-un comunicat de presă al democraților.

Totodată, concluzia Promo-Lex că în ziua alegerilor parlamentare nu ar trebui să aibă loc şi un referendum consultativ este calificată de PDM drept o poziție politică similară cu poziţia unor partide politice şi nu ţine cont de faptul că legislaţia permite fără probleme desfăşurarea simultană a unor alegeri şi a unui referendum.

Democrații se arată sceptici și în privința faptului că experții Promo-Lex susțin că partidele nu arată cheltuielile electorale reale.

„Nu e clară metodologia şi nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-Lex susţine acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetăţeni”, mai susțin democrații.

Sesizarea a fost expediată și către Promo-Lex cu solicitarea de a corecta rapoartele, „în spiritul obiectivităţii pe care această organizaţie pretinde că o are”. Totodată, reprezentanții PDM susțin că formațiunea se poziționează favorabil oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esenţial să fie respectate standardele de profesionalism şi obiectivitate.

Articole asemănătoare

Back to top button