fbpx

Delegația moldovenească încă nu are acces la cei doi piloți moldoveni. Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, convocat la MAEIE

Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), unde i s-a înmânat nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului delegației moldovenești la cei doi piloți moldoveni aflați la Moscova. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat al MAEIE se menționează că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară moldo-rusă, autoritățile Federației Ruse refuză să comunice informația privind locul aflării celor doi piloți eliberați din prizonierat în Afganistan, precum și starea de sănătate a acestora, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă „îngrijorarea că această situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”.

Amintim că reprezentanții MAEIE au aflat ieri, din discuțiile avute cu oficialii de la Moscova, că cei doi cetățeni moldoveni au fost transferați în custodia unei organizații non-guvernamentale. La solicitarea autorităților moldovenești de a primi permisiunea să acorde piloților asistența medicală necesară, dar și de a efectua procedurile pentru aducerea lor acasă, nu a fost obținut niciun răspuns.

Tot ieri, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, s-a exprimat și el vis-a-vis de acest subiect, învinuindu-l pe Igor Dodon de cinism și nepăsare.

În 2015, trei piloți moldoveni, care transportau 18 militari cu un elicopter de tip Mi-17, au fost atacați în Afganistan. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență, iar, când au ajuns la sol, unul dintre moldoveni a fost omorât, ceilalți doi fiind luați ostatici.

Articole asemănătoare

Back to top button