fbpx

Cum a pierdut un miliardar chinez peste 90% din avere în mai puțin de 2 ani

Ultimii ani nu au fost bun pentru superbogații din China, în special pentru cei care și-au construit impreriul derulând afaceri imobiliare, cândva foarte profitabile.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Averea lui Hui Ka Yan, președintele dezvoltatorului imobiliar China Evergrande, a scăzut cu aproape 93%, potrivit Bloomberg Billionaires Index. A fost a doua cea mai bogată persoană din Asia, cu o avere de 42 de miliarde de dolari în 2017, dar acum a rămas cu „doar” 3 miliarde de dolari.

Evergrande are datorii de 300 de miliarde de dolari, compania fiind lovită criza imobiliară din 2021. Hui, cunoscut și sub numele de Xu Jiayin în limba mandarină, și-a folosit averea personală pentru a-și susține compania aflată în dificultate, vânzându-și case și avioane private.

Dar acest demers a fost departe de a fi suficient și Evergrande a intrat în blocaj în decembrie 2021, după ce s-a chinuit luni de zile să strângă numerar pentru a rambursa datorii către creditori și furnizori. Anul trecut, firma nu a reușit să își respecte planul de restructurare a datoriilor, apărând noi îngrijorări cu privire la viitorul său.

Compania Evergrande este imensă: are aproximativ 200.000 de angajați, a încasat peste 110 de miliarde de dolari din vânzări în 2020 și deține peste 1.300 de zone de dezvoltare în peste 280 de orașe.

Hui, însă, nu este singurul care a suferit o pierdere masivă a averii în ultima vreme. Elon Musk, CEO-ul Tesla, SpaceX și Twitter, a devenit, luna trecută, prima persoană care a pierdut vreodată 200 de miliarde de dolari din avere, potrivit Bloomberg.

Articole asemănătoare

Back to top button