fbpx

Criza politică din țară, în atenția cotidianului american The Washington Post: „Moldova mai are șansa de a-și curăța sistemul”

Ultimele evenimente din Republica Moldova, care au adus țara în prag de criză politică, au ajuns și în vizorul presei americane. După ce, acum trei zile, New York Times a comentat situația de la noi, ieri, și cotidianul The Washington Post a dedicat un articol statului nostru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Presa americană este alarmată de situația care s-a instalat în Republica Moldova, dar totuși cred că cetățenii noștri mai au o șansă de a-și salva țara, dacă vor face alegerile corecte.

„Săptămâna trecută, la Chișinău, două partide politice de stânga și de dreapta au format o coaliție pentru a pune capăt capturării instituțiilor de stat de către un oligarh, acuzat de practici corupte, care în Moldova, ca și în mai multe țări din fosta Uniune Sovietică, reprezintă o amenințare mai mare pentru guvernarea eficientă decât populismul, chiar și Putinismul”, scriu jurnaliștii americani.

Totodată, autorul editorialului menționează că acesta ar fi un prim pas spre eliberarea țării și că Moldova ar putea avea o șansă, dar are nevoie de susținerea din Occident.

„Moldova are acum o șansă fragilă de a-și curăța sistemul politic. Pentru asta va avea nevoie de și mai mult sprijin decât până acum de la guvernele occidentale, inclusiv administrația Trump”, susține autorul.

De asemenea, presa americană condamnă și legăturile dintre Curtea Constituțională și Vladimir Plahotniuc, care din profil, par foarte dubioase.

„Plahotniuc a refuzat să recunoască noul Guvern, iar judecătorii pe care i-a numit la Curtea Constituțională au emis o hotărâre dubioasă, declarând că este nevalid. De asemenea, instanța a suspendat președintele Republicii Moldova și la înlocuit pe scurt cu un aliat al lui Plahotniuc, care a ordonat prompt alegerile noi”, concluzionează americanii. 

Cotidianul a declarat formarea noului Guvern o soluție pentru combaterea crizei și a corupției, dând drept exemplu arestarea lui Liviu Dragnea în România, alegerea unui președinte reformist în Slovacia și demiterea premierului Andrej Babis din Cehia.

În același timp, americanii condamnă strategia lui Plahotniuc de a-și păstra o imagine bună în fața administrației Trump prin oferirea unui nou spațiu pentru Ambasada SUA în Moldova.

„Deși poziția lui Plahotniuc în fața celor din DC este una anti-rusă, recent, acesta tocmai a încercat să încheie o înțelegere cu socialiștii pro-Putin. Marți, disperat să câștige favoruri în administrația Trump, vechiul Guvern pe care îl susține Plahotniuc a anunțat că va muta Ambasada Moldovei în Israel la Ierusalim și va oferi o bucată de proprietate pentru o nouă ambasadă a SUA”, mai scriu cei de la The Washington Post. 

În încheiere, americanii susțin că administrația Trump nu ar putea fi pacalită de astfel de tactici, iar până în prezent, Departamentul de Stat a pronunțat o poziție corectă, cerând respectarea rezultatelor ultimelor alegeri parlamentare. De asemenea, și conducerea Uniunii Europene și a altor state, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au recunoscut pe deplin noua coaliție, iar Statele Unite, indiscutabil, ar trebui să li se alăture.

Amintim că Guvernul format din exponenții PSRM, PAS și PPDA a fost investit, potrivit Curții Constituționale, în afara termenului de trei luni (90 de zile) de la validarea mandatelor, prevăzut de Legea Supremă a statului. Curtea a decis că termenul în care Parlamentul ales pe 24 februarie putea deveni funcțional și legitim a expirat pe 7 iunie, în timp ce socialiștii și Blocul ACUM au ales organele de conducere ale Parlamentului și Guvernul a doua zi, pe 8 iunie. În consecință, întrucât șeful statului, Igor Dodon, nu a dorit să pună în aplicare decizia CC, acesta a fost suspendat, iar pentru procedura de dizolvare a Parlamentului, premierul Pavel Filip a preluat interimatul funcției de șef al statului. După dizolvarea Parlamentului, președintele interimar a anunțat și data organizării alegerilor parlamentare anticipate, care vor avea loc pe 6 septembrie 2019.

Articole asemănătoare

Back to top button