fbpx

Contaminarea mediului face concurență tutunului: Expunerea zilnică la aer poluat, similară cu fumarea unui pachet de țigări

Care e diferența dintre fumători și cei care nu fumează? Într-un nou studiu, cercetătorii prezintă, din nou, date îngrijorătoare referitoare la sănătatea noastră. Potrivit lor, expunerea pe termen lung la poluarea aerului, în special la ozonul de la nivelul solului, este comparabilă cu consumul unui pachet de țigări pe zi, timp de mai mulți ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai mult decât atât – expunerea zilnică la aerul poluat poate duce la emfizem (boală a plămânilor care produce alterarea respirației și reduce capacitatea de efort fizic).

Studiu este cel mai de amploare din acest domeniu și a avut drept subiecți peste 7000 de oameni complet sănătoși, cu vârste între 45 și 84 de ani. Proiectul a cercetat expunerea la poluarea aerului, la carbonul negru și oxidul de nitrogen și a fost realizat timp de un deceniu, în șase zone metropolitane din SUA: Baltimore, Chicago, Los Angeles, New York City, Saint Paul, Minnesota, Winston-Salem și Carolina de Nord.

Pentru a vedea influența aerului contaminat, oamenii de știință au utilizat un tomograf – datorită căruia au putut realiza că expunerea la acest aer este asociată cu dezvoltarea emfizemului. Totodată, s-a stabilit o reducere a capacității pulmonare printr-un test medical – spirometrie.

Autorii proiectului au dus cont pe toată perioada cercetării dacă subiecții sunt afectați și de alți factori: consumul de țigări sau expunerea la fumul altor fumători.

Cel mai puternic nivel de asociere a fost găsit între emfizem și ozon. Ozonul a dus la o scădere semnificativă în funcționarea plămânilor. Expunerea la ozon irită și inflamează mucoasa pulmonară, ne face susceptibili la infecții și poate cauza atacuri de astm. Ozonul de la nivelul solului e parte din ceața poluantă invizibilă. E incoloră și apare prin reacții fotochimice între poluanți și lumina Soarelui, transmite digi24.ro.

„Creșterea incidenței de emfizem observată a fost semnificativă, similară cu daunele produse la nivelul plămânului de consumul de țigări pe o perioadă de 29 de ani și 3 ani de îmbrătrânire”, spune dr. Graham Barr, de la Columbia University.

Articole asemănătoare

Back to top button