fbpx

Ce presupune programul guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373” și ce beneficii aduce acesta oamenilor de afaceri

Aspectele-cheie ale noului Program guvernamental pentru susținerea antreprenorilor „373”, precum și propunerile pentru îmbunătățirea acestuia au fost discutate de șeful Executivului, Dorin Recean, cu reprezentanții asociațiilor antreprenorilor, membri ai Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, și cu reprezentanții băncilor comerciale din țara noastră. Întrevederile au fost organizate în cadrul procesului de consultări publice, care se va încheia la data de 24 mai.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Prim-ministrul Dorin Recean a accentuat importanța asigurării accesului antreprenorilor la resurse și sprijin din partea statului, menționând că Programul „373”, care va fi disponibil din 1 iunie, își propune să fortifice cooperarea între întreprinderile mici și mijlocii, bănci și alte părți interesate și să genereze, drept rezultat, creșterea economică a țării noastre.

„Dezvoltarea economică este prioritatea imediată a Executivului. Ne propunem să stimulăm investițiile, să creștem productivitatea muncii și numărul locurilor de muncă bine plătite. Programul „373” este acel instrument financiar care ne va ajuta să realizăm obiectivele setate și să creștem, astfel, nivelul de trai al cetățenilor din Republica Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

La întrevederea cu oamenii de afaceri, a fost prezentat conceptul Programului și elementele de bază ale acestuia. Astfel, rata dobânzii la creditele în valută străină este de 3%, iar în lei – de 7%. Pentru creditele cu maturitatea de până la 7 ani, perioada maximă de grație este de 3 ani. Programul prevede subvenționarea creditelor de până la 15 milioane de lei sau echivalentul în valută străină, iar, în următoarea perioadă, Guvernul își propune creșterea plafonului de creditare până la 30 de milioane de lei, precum și oferirea unei garanții de creditare pentru întreprinderile care nu au suficient gaj.

Printre domeniile eligibile se regăsesc agricultura, industria prelucrătoare, gestionarea deșeurilor, informațiile și comunicațiile, învățământul, sănătatea și asistența socială. Fiecare proiect investițional va fi evaluat în baza gradului de inovare, a potențialului economic, a sustenabilității și a impactului verde. Un credit va fi eligibil dacă cumulează cel puțin 60% din criteriile stabilite în cadrul Programului.

Antreprenorii au subliniat că sunt încurajați în activitatea lor prin politicile și programele lansate de Guvern, menționând că Programul „373” este o inițiativă care răspunde concret necesităților oamenilor de afaceri. Pentru a continua dialogul activ cu autoritățile, participanții au propus relansarea platformei consultative a întreprinderilor mici și mijlocii. În același timp, a fost discutată necesitatea dezvoltării infrastructurii de consultanți pentru antreprenori, precum și posibilitatea includerii în cadrul programului a domeniului construcțiilor.

La întrevederea cu reprezentanții băncilor din țara noastră, șeful Executivului a punctat că „antreprenorii noștri: fermierii, cei din industria alimentară, din comunicații, IT și din domeniul turismului au nevoie de finanțare pentru a se putea dezvolta. Competitivitatea și productivitatea economiei noastre depinde de creșterea performanței și eficienței tehnologiilor folosite, inclusiv pentru accesarea instrumentelor financiar-bancare capabile să genereze linii noi de dezvoltare economică, pentru ca mediul de afaceri să prospere”.

Articole asemănătoare

Back to top button