fbpx

Cauza morții și problemele de sănătate ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Ea a sărbătorit 70 de ani de domnie în iunie 2022, cu ocazia Jubileului de Platină și a decedat joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Balmoral, Scoția.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a avut tot timpul o sănătate foarte bună, iar problemele ei de sănătate au apărut după vârsta de 90 de ani, notează The Independent, citat de clicksanatate.ro.

Admirată pentru hotărârea ei de a continua să lucreze în ciuda suferințelor fizice, regina a apărut să se simtă bine marți, când a avut ultima întâlnire ofocială cu Liz Truss, în calitate de nou prim-ministru.

Constituția ei puternică și stoicismul i-au permis reginei în vârstă de 96 de ani să-și împlinească îndatoririle cu mult peste vârsta la care majoritatea oamenilor se pensionează. Se crede că a moștenit sănătatea bună și stoicismul reginei mame, care a trăit până la vârsta de 101 de ani.

Bolile reginei Elisabeta au fost puține, deși a a suferit de-a lungul timpului de dureri de spate și mai multe intervenții chirugicale, două pentru a corecta probleme cu cartilajul genunchiului. Declinul sănătății reginei a fost vizibil când au început „problemele de mobilitate”, iar îngrijorările cu privire la sănătatea ei au crescut atunci când, în octombrie anul trecut, a fost internată în secret la un spital pentru „investigații”.

Opt luni mai târziu, Ducele de Cambridge a intervenit pentru a o reprezenta pe regina Elisabeta la o ceremonie de învestitură, după ce aceasta a suferit un „disconfort” la gleznă.

În 2016, la scurt timp după împlinirea a 90 de ani, la ceremonia de deschidere a Parlamentului, monarhul a folosit liftul, nu cele 26 de trepte ale scării regale. La scurt timp, a decis și să pună capăt călătoriilor în străinătate. Au existat și o serie de anulari ale unor îndatoriri regale. De exemplu, Prințul de Wales a înlocuit-o pe mama sa la Cenotaph for Remembrance în noiembrie 2017, pentru că se spunea că suferă de dureri de genunchi. A fost prima dată când, în calitate de șef al statului, a urmărit ceremonia de la un balcon.

La doar câteva luni mai târziu ea a suferit o intervenție chirurgicală la ochi pentru a corecta o cataractă. Operția a fost reușită, iar internarea a fost de o zi, și nu a existat nicio anulare a vreunul angajament sau a vreunei apariții publice din această cauză. Dar în iunie 2018, regina a fost forțată să se retragă de la o slujbă la Catedrala Sf. Paul pentru că se simțea rău.

Regina și Ducele de Edinburgh s-au autoizolat la Castelul Windsor în timpul pandemiei de coronavirus. În 2020, în ciuda problemelor sale la genunchi, regina a putut să călărească un ponei în timp ce stătea acolo. Apoi, în octombrie anul trecut, a folosit un baston la o slujbă de la Westminster Abbey, iar Palatul Buckingham a precizat „probleme episodice de mobilitate”.

O săptămână mai târziu, după un program încărcat, medicii ei i-au recomadnat să se odihnească și a fost sfătuită să anuleze o călătorie în Irlanda de Nord, dar a doua zi se întorcea la biroul ei de la Windsor, îndeplinind sarcini ușoare. Curând după aceea, a fost nevoită să renunțe la angajamente mai importante, inclusiv la Summitul privind schimbările climatice și Festivalul Comemorarii. Palatul Buckingham a spus că a fost sfătuită să nu efectueze nicio vizită oficială.

Ea intenționa să participe la slujba de la Cenotaf, ținută în cinstea Remembrance Sunday dar a fost, de asemenea, forțată să se retragă din cauza unei dureri puternice de spate.Timp de mai bine de trei luni, ea a îndeplinit doar sarcini ușoare, inclusiv audiențe virtuale și față în față la Castelul Windsor.

Anul acesta, anul în care a îndeplinit 70 de ani de domnie, a adus o serie de evenimente care ar fi fost o provocare pentru orice persoană în vârstă de nouăzeci de ani. În februarie 2022 s-a întâlnit cu persoanele care lucrează domeniul carității, la Sandringham House. Tot în februarie a fost testate pozitiv pentru COVID – 19. Pentru că era triplu vaccinată, a suferit simptome ușoare asemănătoare răcelii, dar a declarat că virusul a lăsat-o „foarte obosită și epuizată”.

Ulterior a anulat câteva audiențe care ar fi trebuit să aibă loc online, iar luna următoare s-a retras de la slujba de Ziua Commonwealth-ului de la Westminster Abbey și nu a participat la slujba din Joia Mare.

În luna mai a acestui an, ea a ratat deschiderea de stat a Parlamentului pentru prima dată în aproape 60 de ani, Palatul Buckingham atribuind din nou absența ei unor „probleme episodice de mobilitate”.

În ultimele 7 luni de viață ale reginei, Palatul Buckingham a confirmat, în mare parte doar prezența reginei la angajamente numai în ziua respectivă, fiindcă decizia participării depindea de felul în care suverana se simțea în dimineața respectivă.

Cu toate acestea, a mers la Windsor Horse Show în luna mai și a fost invitată de onoare la un eveniment ecvestru extravagant, numit „A Gallop Through History” de lângă Windsor. De asemenea, a avut o apariție surpriză pentru a deschide oficial linia Elizabeth, la Gara Paddington din Londra, chiar dacă momentul ei a fost limitat la 10 minute.

În prima zi a sărbătoririi jubiliare, pe 2 iunie, ea a încântat mulțimile cu o apariție pe balconul Palatului Buckingham și mai târziu, la Castelul Windsor. De la slujbă însă, s-a retras fiind mult prea obosită.

Ultima întâlnire oficială a monarhului britanic a fost cu premierul Liz Truss, iar joi, 8 septembrie, Palatul Buckingham a lansat această declarație, scrie The Independent: „În urma unei evaluări suplimentare în această dimineață, medicii Reginei sunt îngrijorați de sănătatea Majestății Sale și i-au recomandat să rămână sub supraveghere medicală. Regina avea să rămână la reședința sa din Scoția, la Balmoral. Ulterior, toți cei patru copii ai Reginei, împreună cu Prințul William și Prințul Harry, au mers să-i fie reginei alături, la Balmoral.

Ora exacta a morții reginei nu este cunoscută, dar Buckingham a anunțat moartea reginei joi, 8 septembrie, precizând că regina nu a fost spitalizată, ci a murit „liniștită” în reședința ei din Balmoral, promovând ideea unei morți naturale.

Articole asemănătoare

Back to top button