fbpx

„Cât se poate să-i eliberați pe cei care sunt arestați?”. Răspunsul președintei comisiei juridice din Parlament, Olesea Stamate

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, susține că în ultimul timp este întrebată tot mai des de către cetățeni de ce sunt eliberați cei care sunt arestați.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Înțeleg frustrarea voastră, stimați cetățeni. Dar trebuie sa facem diferență între o persoană care este cercetată penal și o persoana condamnată prin decizia de judecată”, a menționat Stamate, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ei, la etapa de urmărire penală este important să se asigure că bănuitul nu ascunde probleme, nu influențează martorii, sau nu fuge din țară iar abia atunci, procurorul finalizează etapele de urmărire penală și trimite dosarul in judecată.

„Când judecătorul pronunța sentința de condamnare, inculpatul este arestat și plasat în penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa. Să fie ținută in arest o persoană bănuită, vinovăția căreia nu a fost încă constatată in instanța de judecată, este contrar legii”, a explicat Olesea Stamate.

Totodată, Președinta Comisiei juridice a îndemnat cetățenii ca atunci când citesc in presă că cineva a fost arestat iar ulterior plasat în arest la domiciliu sau control judiciar, să înțeleagă că asta nu înseamnă că bănuitul nu va fi tras la răspundere pentru faptele comise. „Trebuie să fie, și va fi, imediat ce va fi pronunțată sentința de condamnare”.

„Și noi vrem ca marii hoți să stea la pușcărie. Și vor sta. Dar legile trebuie respecte, în primul rând de procurori și de judecători. Să fie investigate dosarele corect, eficient și cât se poate de rapid, și să avem primele sentințe de condamnare”, a mai adăugat Stamate.

Articole asemănătoare

Back to top button