fbpx

Cât de frig era în perioada glaciară? Oamenii de știință au făcut calculele

Oamenii de știință americani au calculat cât de frig era pe Terra în cea mai rece perioadă a ultimei ere glaciare. Conform Agerpres, care face referire la Reuters, aceștia s-au ghidat după fosile de plancton și modele climatologice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Savanții susțin că în acea perioadă au existat straturi imense de gheaţă pe actualul teritoriu al Americii de Nord, și de Sud, Europei și Asiei. Ei au stabilit că temperatura medie globală din perioada anilor 23.000 și 19.000 înaintea erei noastre era de circa 7,8 grade Celsius, cu aproape 7 grade mai scăzută decât cea din anul 2019. Totuși, în zona Arcticii indicele termic era cu 14 grade Celsius mai scăzut decât media globală.

Pentru a estima cifrele, cercetătorii au realizat măsurători chimice care au vizat fosile de zooplancton. Deoarece ele se modifică odată cu temperatura apei, au fost considerate indicatoare de temperatură. Ulterior, informațiile obținute au fost introduse în modele computerizate de simulare climatologică, calculându-se altfel temperaturile.

Articole asemănătoare

Back to top button