fbpx

Borell: „Luăm în considerare crearea unei misiuni civile în R. Moldova pentru a preveni destabilizarea situaţiei”

O misiune civilă în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE ar putea fi instituită în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, la finalul Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene care a avut la Bruxelles.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit lui Borrell, misiunea civilă ar urma să ajute Republica Moldova să facă față interferențelor străine și eforturilor de destabilizare, să-și consolideze securitatea pentru a putea avansa pe calea integrării europene.

Am discutat cu Ministrul Nicu Popescu despre consecințele directe ale războiului, inclusiv violarea repetată, inacceptabilă a spațiului aerian al R. Moldova și folosirea armei energetice de către Rusia față de R. Moldova. Moldova are nevoie de sprijin, o sprijinim și vom continua să o sprijinim pe calea integrării europene.  Republica Moldova și-a manifestat dorința de a fi parte a Politicii Europene de Apărare și Securitate Comună. Considerăm posibilitatea creării unei astfel de misiuni în Moldova, care să o ajute să facă față interferențelor străine, și eforturilor de destabilizare”, a spus Josep Borell.

Luni, 20 februarie, ministru de Externe român a anunţat că România va propune un regim separat de sancțiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova de către Federaţia Rusă. România a propus pe lângă crearea unei misiuni civile a UE și a unui centru pentru combaterea dezinformării, dar și a unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe mai multe planuri, utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a situației de la Chișinău, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

Articole asemănătoare

Back to top button