fbpx

Boala ficatului gras: Trei semne care pot indica severitatea

Cum să știi dacă suferi de ficat gras și situația este gravă? Află semnele la care trebuie să fii atent, așa cum avertizează Times India.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Boala ficatului gras, înseamnă prea multă grăsime stocată în ficat. Ficatul este o parte integrantă a corpului care ajută la reglarea majorității nivelurilor chimice din sânge și excretă bilă, care ajută la îndepărtarea deșeurilor din ficat. De asemenea, produce proteine pentru organism, stochează fier și transformă nutrienții în energie. Dar, atunci când există prea multă grăsime acumulată în ficat, aceasta poate perturba funcționarea normală, provocând, prin urmare, mai multe complicații.

În principal, există două tipuri de boli hepatice grase, avertizează Times India: boala ficatului gras indusă de alcool și boala ficatului gras nonalcoolic. În timp ce prima este cauzată de consumul excesiv de alcool, a doua apare la persoanele care nu sunt băutoare. Ambele afecțiuni pot expune o persoană la risc de ciroză sau cicatrici hepatice, acesta fiind cel mai avansat stadiu de afectare a ficatului, care te pune în pericol de deces, scrie clicksanatate.ro.

Potrivit experților, boala ficatului gras poate duce la dezvoltarea steatohepatitei non-alcoolice, care este o formă agresivă a bolii care crește riscul de ciroză.

Potrivit Times India, Clinica Mayo spune: „Complicația principală a bolii hepatice grase non-alcoolice și a steatohepatitei non-alcoolice este ciroza, care este cicatricile în stadiu avansat la nivelul ficatului.

Ciroza apare ca răspuns la leziuni hepatice, cum ar fi inflamația în steatohepatita non-alcoolică. Pe măsură ce ficatul încearcă să oprească inflamația, produce zone de cicatrici (fibroză). Cu inflamația continuă, fibroza se răspândește pentru a ocupa din ce în ce mai mult țesut hepatic.

Potrivit Clinicii Mayo, confuzia, somnolența și vorbirea incoerentă, cunoscută și sub numele de encefalopatie hepatică, sunt simptome ale cirozei. În plus, se poate observa și acumularea de lichid în abdomen (ascita), umflarea venelor din esofag, care se poate rupe și sângera, cancer de ficat și insuficiență hepatică în stadiu terminal, ceea ce înseamnă că ficatul a încetat să mai funcționeze.

Simptome ale bolii hepatice grase care apar în etapa ulterioară: umflarea abdomenului (ascita), vase de sânge mărite chiar sub suprafața pielii, splina mărită, palme roșii, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).

Deși nu există informații clare care să indice de ce unii oameni dezvoltă ficat gras, există anumiți factori care pot fi luați în considerare drept favorizanți. Aceștia includ: obezitate, diabet de tip 2, o tiroidă subactivă, rezistență la insulină, tensiune arterială crescută, vârsta peste 50 de ani, sindrom metabolic, fumatul.

Reduci riscurile alegând o dietă sănătoasă pe bază de plante, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Mai mult, contează o greutate sănătoasă, deci dacă ești supraponderal sau obez, redu numărul de calorii pe care le consumi în fiecare zi și fă mai multă mișcare.

Dacă ai o greutate sănătoasă, menține-o alegând o dietă sănătoasă și făcând exerciții fizice.

Articole asemănătoare

Back to top button