fbpx

Avertizare! Planeta se îndreaptă către un dezastru climatic global. Cercetători: „S-au activat punctele critice”

Mai mulți cercetători au lansat o avertizare adresată oamenilor din întreaga lume. Într-un articol publicat în cunoscutul jurnal ştiinţific „Nature”, oamenii de știință au anunțat că mai mult de jumătate dintre punctele critice, ce pot provoca schimbări la nivel mondial pe termen lung şi ireversibile, au fost activate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Printre specialiști se numără și un profesor emerit de la Universitatea Naţională Australiană (ANU), Will Steffen, care a precizat că cele nouă puncte critice ar putea acţiona ca un şir de piese domino.

„De îndată ce una sau două piese domino climatice sunt doborâte, acestea împing Pământul către altele. Ne temem că prăbuşirea întregului şir de domino ar putea deveni imposibil de stopat, ceea ce ar forma o cascadă ce ar putea ameninţa existenţa civilizaţiilor umane”, a declarat Steffen.

Printre aceste puncte critice sunt și: pierderea gheţii marine din regiunea arctică şi a calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica, dezgheţarea permafrostului şi distrugerea pădurilor boreale şi tropicale.

„Punctele critice ale biosferei pot declanşa eliberarea incontrolabilă în atmosferă a carbonului care fusese până atunci stocat în Pământ, accelerând încălzirea şi destabilizând şi mai mult calotele glaciare. Topirea calotelor glaciare ar conduce la o creştere ireversibilă a nivelului mărilor, de circa zece metri”, a mai spus cercetătorul.

Autorii articolului fac apel, astfel, către populație, pentru ca să fie implementate măsuri de urgență și mai concrete întru prevenirea acestei cascade de evenimente, astfel încât să putem reduce emisiile de gaze cu efect de seră mult dincolo de nivelurile agreate prin Acordul de la Paris, în 2015.

„Rămânem rapid fără timp pentru a putea răspunde”, au avertizat oamenii de ştiinţă.

În ciuda faptului că majoritatea ţărilor au convenit prin acordul amintit să contribuie la menţinerea încălzirii globale mult sub pragul de 2 grade Celsius în raport cu nivelul de perioada preindustrială, lumea este pe cale să se confrunte cu o creştere a temperaturii globale de cel puţin 3 grade Celsius, transmite Agerpres.

Articole asemănătoare

Back to top button