fbpx

Avertisment înainte de Blajini: Nu cumpărați flori artificiale și în niciun caz nu le ardeți

În ajunul Pașelui Blajinilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ține să averizeze populația despre riscurile la care se supune cumpărând flori și decorațiuni artificiale. Acestea poluează aerul, solul și mediul înconjurător, iar dacă sunt arse, elimină substanțe cancerigene.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit specialiștilor, decorațiunile artificiale afectează în mod negativ mediul înconjurător și sănătatea populației prin migrarea particulelor de plastic și a substanțelor periculoase.

„În prezent, decorațiunile din plastic sunt un pericol și o problemă, deoarece anual generează volume consistente de deșeuri și necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate. Concomitent, la plasarea acestora în mediu natural, se elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane ajung coloranți ce conțin metale grele.

Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. Efectele negative se produc în procesul de ardere a acestora, deoarece ca urmare a se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, a spus Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice.  

În acest context, este interzisă arderea și incendierea deșeurilor, iar cetățenii sunt îndemnați să contibuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor din plastic. Drept alternativă, sunt recomandate florile decorative multianuale.

Potrivit unor date statistice, anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr sunt colectate circa 700 de tone de deșeuri, iar 80% dintre acestea sunt de origine artificială.

„În condițiile creșterii progresive a cantității deșeurilor din plastic, îndemnăm autoritățile publice locale, în comun cu reprezentanții cultelor religioase și forțele de ordine să restricționeze comercializarea și distribuirea decorațiunilor din plastic în preajma cimitirelor și să stimuleze comercializarea florilor naturale.

De asemenea, administrația cimitirelor are responsabilitatea de a amplasa recipiente cu marcaje speciale pentru a fi colectate produsele din plastic și decorațiunile artificiale, iar ulterior să le transmită agenților economici specializați pentru reciclare.

Panourile informative și recipientele trebuie amplasate din timp, astfel încât populația să se informeze cu referire la modul de colectare și depozitare a deșeurilor”, a mai adăugat Svetlana Bolocan.

Nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție, municipale și de altă natură se sancționează cu amendă în mărime de până la 2000 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă în mărime de până la 15 000 lei aplicată persoanei juridice.

Articole asemănătoare

Back to top button