fbpx

„Autismul nu poate intra în carantină”. Susține organizarea cursurilor de instruire pentru tinerii autiști

Organizația AO SOS Autism Moldova deja de opt ani organizează ateliere, activități și cursuri care ajută tinerii cu autism să se dezvolte și să se integreze în societate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit organizatorilor, o familie cu un tânăr cu Autism cheltuie în medie 8000 de lei lunar doar pentru terapie comportamentală, activități ocupaționale și cheltuieli de însoțitor.

„Sunt bani mulți și insuficienți pentru cei mai mulți părinți. Iar acest vis, de a ne vedea copiii cu o diplomă în mână și un zâmbet larg pe față, rămâne, adesea, în sertar. Din mare nefericire, nici școlile speciale nu ne pot ajuta: acestea nu activează după clasa 9-a, iar școlile profesionale nu sunt gata să le pășim pragul din cauza lipsei cadrelor didactiice de sprijin”, scriu membrii SOS Autism.

Totodată, organizatorii mai spun că își doresc organizarea atelierelor de programare IT, cursuri de pian, cusătorie, sport, sculptură.

„Vrem ca fiecare adolescent, fiecare copil al nostru, să-și găsească specializarea la care are o șansă. Este unica posibilitate de dezvoltare a tinerilor noștri, este poate singura lor șansa de a avea un scop în viață”.

Pandemia i-a pus în acest an în fața unei mari provocări – cea de a face față unei noi realități, unui nou regim, unei noi vieți. Asociația a fost nevoită să renunțe la vacanțe, la săli de curs, la prieteni și îmbrățișări, dar la Autismul din casele noastre nu e posibil, din păcate, să se renunțe.

„Zi de zi ne vine tot mai greu să facem față. Iar greutatea cea mai mare cade pe umerii părinților care au adolescenți cu Autism. Terapia comportamentală este la fel de necesară zilnic, atenția și supravegherea non stop este la fel de indispensabilă la 16 ani ca și la 6 ani, iar povara emoțională este extrem de grea de dus în spate”, mai spun membrii Asociației.

Totodată, tinerii cu Autism pot fi buni IT-iști, pictori sau artiști talentați. Ei pot face sport de performanță. Ei pot chiar să devină matematicieni de renume, dar nimic nu se întâmplă de la sine. Pentru a li se oferi șansa de a învăța o specialitate aceștia au nevoie de mai multe eforturi și atenție.

AO SOS Autism a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru a putea continua activitățile. Pentru un an întreg de cursuri și terapie este nevoie de o sumă de 115.000 de lei. Donațiile pot fi făcute online.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button