fbpx

Au dat vina pe alții și au îndemnat oamenii să se spele pe mâini. Reacția politicienilor după ce am ratat grantul românesc de 60 de milioane de euro

Ambasada României în Republica Moldova a anunțat duminică despre expirarea acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro. Documentul a fost semnat în 2010, iar responsabilii de la Chișinău au ignorat intenția de a-l prelungi, exprimată de București.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Drept urmare, Republica Moldova a pierdut un grant de este 60 de milioane de euro. Politicienii nu au putut trece cu vederea acest eveniment, au dat vina pe oponenții lor și… au îndemnat oamenii să respecte normele sanitare în pandemie.

Președinta Maia Sandu a dat vina pe fostul Guvern Chicu. Potrivit ei, acesta „a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020, pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament”. În același timp, șefa statului a menționat că opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română, pentru un nou program de asistență, „în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor”.

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a dat vina pe oamenii Maiei Sandu și a lui igor Dodon, dar și pe platforma DA, împreună cu democrații. „Ce sunt 60 de milioane garantate, când țara arde de dorința anticipatelor, Sandu și Dodon nu pot stabili unitatea de măsură a șefului?! Mai bine organizăm o ședință solemnă a Parlamentului, pe furiș, ca între prieteni, să vorbim despre unitate și spirit românesc, decât să lăsăm România să ne ajute, atunci când chiar avem mare nevoie și când de luni bune colegii de la București ne roagă să dăm undă verde pentru ajutor.

Un singur vot în Parlament ar fi lăsat Guvernului dreptul să semneze acordul cu România și să primim suport în valoare de aproape 1,3 miliarde de lei. O inițiativă a președintei Maia Sandu ar fi adus nu promisiuni, ca până acum, dar 60 milioane de euro în țară. Sandu, Dodon, Filip #Unde-i Miliardul?”, a scris politicianul.
La rândul său, Pavel Filip afirmă că ar urma să pierdem și 500 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional, dar și ele 100 de milioane de la Uniunea Europeană. Cui decontăm acești bani: Maiei Sandu sau lui Igor Dodon? Cine totuși își asumă pierderea: Cei care au un Guvern și îl controlează sau cei care conduc Președinția și refuză să instaleze un alt Guvern? Cine se face responsabil de acest eșec? Îl adăugăm la cei 42 de morți azi? La cei 400 de oameni care au murit săptămâna asta? La cei 5000 morți până acum? Acordul cu România e doar prima rândunică” declară Filip, reiterând în context că mai importante sunt pierderile umane și îndemnând cetățenii să respecte măsurile sanitare.
Deocamdată, reprezentanții celorlalte formațiuni parlamentare, dar și Executivul, nu au emis precizări sau reacții la subiect. Nici ex-premierul Ion Chicu nu s-a expus încă asupra acuzațiilor care i se aduc.

 

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button