fbpx

Atenție, escroci la închirierea apartamentelor! La ce detalii trebuie să fiți atenți

Studenții, persoanele în etate și persoanele străine sunt ținta escrocilor la închirierea apartamentelor. Persoanele care doresc să-și închirieze un spațiu locativ pot cădea în plasa pseudo-agenților imobiliari sau a infractorilor din mediul online care înceracă să le propună în locațiune apartamente deja închiriate altor persoane.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Solicitată de IPN, Diana Fetco, șefa Secției de comunicare și protocol a Inspectoratului General al Poliției, a menționat că e nevoie să fie atent examinat anunțul, dar și numărul telefonului de contact. Când acesta conține litere în loc de cifre (de exemplu, litera „z ” în loc de cifra „3” sau litera „o” în loc de cifra „0” ), este un semn de fraudă.

La fel, trebuie tratate cu precauție anunțurile în care se spune că proprietarul este în străinătate și „caută oameni buni care vor avea grijă de apartament” sau că în locuință este o cameră sau camere încuiate în care se alfă lucrurile proprietarului.

Trebuie să trezească îngrijorări și situațiile în care se cere efectuarea unei plăți anticipate înainte de semnarea contractului de închiriere. Sau anunțurile în care se menționează că locuința se închiriază „urgent”, sau când plata solicitată este net mai mică decât cea de pe piață.

Persoanele care doresc să-și închirieze un spațiu locativ trebuie să aleagă cu atenție agentul imobiliar sau agenția imobiliară. Este recomandat să fie cercetate documentele și contractul de închiriere. Până a-l semna, chiriașul va inspecta apartamentul pentru a observa și a fixa eventuale deteriorări.

Proprietarul sau agentul imobiliar trebuie să arate chiriașului mai multe acte: documentul de proprietate în original pentru apartament, un act de identitate al proprietarului (agentul imobiliar – confirmarea apartenenței la o agenție), o procură valabilă pentru dreptul de a închiria locuințe de la alți proprietari, facturi de utilități plătite.

Diana Fetco a menționat că există diverse tipuri de escrocherii la închirierea apartamentelor. De exemplu, cauți pe internet un loc de închiriat și găsești un anunț cu fotografii atrăgătoare și preț accesibil. Contactezi proprietarul sau agentul imobiliar, dar ți se cere o plată în avans ca să vezi locuința, care de fapt nici nu este disponibilă pentru închiriere. Altă schemă se referă la închirieri multiple ale aceluiași apartament, cu transferarea plăților în avans. La fel, există chiriași care semnează un acord cu agenți imobiliari inexistenți.

Persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct) proprietate imobiliară sunt obligate să se adreseze la Serviciul Fiscal de Stat.

Articole asemănătoare

Back to top button