fbpx

Așa cum nimeni nu s-a așteptat. Papa Francisc a cerut iertare pentru că, de-a lungul anilor, Biserica a discriminat romii

În timpul discursului de încheiere ținut în ultima zi din timpul vizitei sale în România, Papa Francisc a cerut iertare romilor, pentru că de-a lungul anilor, aceștia au fost discriminați de Biserică.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Am, totuși, o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, nici măcar cei catolici nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta, aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele în care, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain, și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră”, a spus Papa Francisc. „Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență, alimentăm prejudecăți și instigăm la ură.

De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creștini pe deplin și nici măcar umani dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre”, a explicat Sfântul Părinte.

Papa Francisc a avut un sfat și pentru comunitatea romă: să nu-i fie frică să-și împărtășească propriile valori. În final, Papa a adresat îndemnul la unitate, sub care a stat vizita sa în România.

Articole asemănătoare

Back to top button