fbpx

Andrian Candu, despre certificatul de integritate eliberat lui Șor: „Nu există o decizie definitivă de condamnare”

Deși a fost condamnat de prima instanță la 7,5 ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, Ilan Șor a obținut certificatul de integritate și candidează la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Paradoxul a fost explicat astăzi de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întrebat de ce o persoană care este certată cu legea a primit documentul de la ANI, democratul a menționat că certificatul nu poate fi obținut doar în cazul în care există o decizie de condamnare emisă de ultima instanță și este irevocabilă, lucru care i-a oferit posibilitate primarului de Orhei să participe la scrutinul parlamentar.

„Certificatul de integritate este o dovadă a relațiilor dintre Autoritatea Națională de Integritate și faptul că aceasta poate verifica pe viitor cele declarate de subiectul acelui certificat de integritate și este o măsură, potrivit legii, foarte bună de prevenire a corupției. 

Orice persoană are dreptul să candideze dacă legea sau instanța de judecată nu-i interzice. Dacă ar fi altfel, atunci ar fi un abuz și am putea considera aceste alegeri că nu sunt libere”, a declarat Candu.

Amintim că Ilan Șor a fost reținut în luna mai 2015 în dosarul fraudelor de la BEM și condamnat de primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare, în penitenciar de tip semi-închis.

În februarie curent, dosarul acestuia a fost transferat de la Curtea de Apel Chișinău la cea de la Cahul. De atunci ședințele de judecată au fost amânate de mai multe ori, ceea ce i-a făcut pe experții Centrului de Resurse Juridice să afirme că poate fi vorba despre un caz de justiție selectivă.

Articole asemănătoare

Back to top button