fbpx

Analiza unui expert IPRE: Dacă se organizează anticipate, PDM va obține mai multe mandate în Parlament

În eventualitatea unor alegeri anticipate cel mai mult ar avea de câștigat Partidul Democrat din Moldova, condus de Vlad Plahotniuc. La această concluzie a ajuns expertul asociat IPRE, Mihai Mogâldea, care constată, într-o analiză, că poziționarea pro-Moldova pe care și-au ales-o democrații îi avantajează în contextul luptei geopolitice.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului, la alegerile din 24 februarie, moldovenii au votat mai puțin geopolitic, iar, în cazul scrutinului anticipat, această tendință ar putea să se accentueze. Drept urmare, vor fi afectate PSRM și partidele din blocul politic ACUM – PAS și PPDA.

„PD-ul și-a schimbat retorica în toamna anului trecut, prezentându-se drept o formațiune pro-Moldova. Astfel, în cazul unor alegeri anticipate, această tendință s-ar accentua. PD ar putea obține un scor mai mare cu până la 7 procente”, a declarat expertul citat.

În context, Curtea Constituțională a decis că, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, se va vota în baza aceluiași sistem electoral mixt. Potrivit magistraților, în cazul modificării frecvente sau târzie a normelor electorale, există riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales.

Articole asemănătoare

Back to top button