fbpx

Ambasadorul Michalko, criticat din nou într-un articol din presa străină: „Probabil, este unul dintre cele mai grave incidente diplomatice”

Presa străină îl critică din nou pe Peter Michalko pentru presupusele ingerințe asupra justiției moldovenești în dosarul Șor, se arată într-un articol publicat pe portalul euractiv.com. Declarațiile recente ale șefului Delegației UE au fost catalogate drept imixtiune în actul justiției și un exemplu foarte prost de comportament, care ar reduce la zero valorile pe care susține UE că le îmbrățișează.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Autorul face referire la declarațiile lui Michalko în privința unuia dintre liderii opoziției de la Chișinău – Ilan Șor, dar și valul de critici la care a fost supus ambasadorul, calificându-le drept „unul dintre cele mai grave incidente diplomatice din ultimii ani cu implicarea unui reprezentant al UE”.

„Scandalul provocat recent de șeful Delegației UE în Republica Moldova, slovacul Peter Michalko, este probabil unul dintre cele mai grave incidente diplomatice din ultimii ani cu implicarea unui reprezentant al UE”, notează autorul.

Acesta mai menționează că, în condițiile în care una dintre cele mai grave probleme ale Republicii Moldova este lipsa unei justiții corecte și presupusa subminare a acesteia de către guvernarea de la Chișinău, „declarațiile lui Peter Michalko au șocat opinia publică locală”, fiind calificate drept „imixtiune directă în justiție, dar și în afacerile interne ale Moldovei”.

În articol se amintește de protestul din fața Delegației UE, organizat de colegii și simpatizanții lui Ilan Șor, care au vrut să-i amintească diplomatului european de prevederile legislației naționale moldovenești, dar și de cele ale dreptului internațional.

Autorul susține că Peter Michalko ar fi participat anul trecut la debarcarea fostei guvernări PDM, una pro-europeană, transmițându-i guvernarea pro-rusului Igor Dodon, care ar intenționa să federalizeze țara.

„În iunie 2019, Michalko în loc să apere interesele UE, a participat activ la debarcarea de la puterea a fostei guvernări, care, deși acuzată de multe, era una clar pro-europeană. În locul acesteia, i-a oferit guvernarea pro-rusului Igor Dodon, care discută în secret cu Moscova un plan de federalizare a Republicii Moldova, pe care Vladimir Putin îl așteaptă de aproape două decenii”, transmite jurnalistul străin.

Autorul concluzionează că acest scandal diplomatic afectează mult imaginea Bruxelles-ului. „Uniunea Europeană, dintr-un partener credibil și corect, se transformă într-un „Big brother” care învață statele mai mici și sărace cum să trăiască, el însuși, însă, încălcând propriile reguli. Țările din Europa de Est mai au încă sechelele comunismului și moștenirea sovietică, când Moscova conducea cu o mână de fier statele vecine, inclusiv patria domnului Michalko – Slovacia, impunându-și opinia și trântind cu pumnul în masă. În mod cert, țările care s-au despărțit de trecutul sovietic și au îmbrățișat valorile europene nu au făcut-o pentru a schimba un „frate mai mare” cu altul”.

Articole asemănătoare

Back to top button