fbpx

Alegeri 2019: Rusia acuză SUA de implicare în afacerile interne ale Republicii Moldova

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, în contextul alegerilor parlamentare de pe 24 februarie. Acuzația a fost făcută într-un comentariu al diplomației ruse, citat de agenția de presă TASS.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

MAE rus îl critică pe noul ambasador al Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, care, imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, s-ar fi implicat activ în procesele interne ale Republicii Moldova.

„Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi, aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat.

Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna Guvernul legitim din Damasc… O soartă similară se pare că i se pregăteşte și Republicii Moldova”, susţine MAE rus.

Reprezentanții Ministerului de Externe al Rusiei s-au arătat nemulțumiți de faptul că diplomatul american ar susține public unii politicieni și că ar face recomandări cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare, potrivit Agerpres.

Conform declarațiilor diplomației ruse, în funcție de rezultatul alegerilor, americanii vor evalua natura democratică a sistemului electoral, iar dacă câştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii ar putea fi „ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul sau chiar cu repetarea Maidanului ucrainean”.

„Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase”, afirmă diplomaţia rusă, în condiţiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chişinău au acuzat în repetate rânduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovenesc să poată alege independent, „fără sfaturile venite de la Washington”.

Articole asemănătoare

Back to top button