fbpx

Afirmațiile lui Chicu despre „românii oploșiți prin structurile europene”, criticată dur pe ambele maluri ale Prutului. Retrospectiva declarațiilor

Ieri dimineață, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a scris pe pagina sa de Facebook că Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19, deoarece a eșuat și în implementarea reformelor. Ca urmare, Ion Chicu a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, distribuind un articol la subiect publicat de ProTV și menționând că „stau și mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… ”

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reacția premierului Moldovei a provocat nemulțumire atât în rândul oficialilor români, cât și politicienilor moldoveni. Unii s-au arătat indignați de afirmații, le-au tratat drept ofensatoare, iar alții au spus că se disociază de mesajul lui Ion Chicu.

Reacția lui Ion Chicu la declarațiile europarlamentarului român

PDM a publicat un comunicat în care a menționat că își exprimă îngrijorarea în legătură cu controversatul schimb de mesaje dintre prim-ministru și europarlamentar. Membrii formațiunii au menționat în mesajul lor că
limbajul lui Ion Chicu este „inadmisibil și impardonabil”.

Mihai Ghimpu a scris pe Facebook că l-a cunoscut pe Ion Chicu pe vremea când era student la ASEM, iar când l-a văzut în Parlament, „părea un băiat cuminte, modest, timid și ascultător. Acum, de când a devenit prim-ministru, se vede că modestia a schimbat-o pe grandomanie, iar timiditatea pe obrăznicie”.

Sergiu Litvinenco a comentat declarațiile lui Chicu, menționând că în timp ce Mureșan ar fi luptat ca țara să scape de Plahotniuc, Chicu ar fi lucrat pentru acesta și punctând că premierul Moldovei ar trebui să își ceară scuze pentru ce a spus.

PUN, în frunte cu Octavian Țîcu, a cerut demisia lui Ion Chicu. Conform partidului, „aflarea în continuare a lui Ion Chicu în fruntea Guvernului este inacceptabilă”.

Iurie Reniță a scris pe pagina sa de Facebook că „ se impune o demitere in corpore a acestei guvernări antiromânești și antieuropene”. El a calificat limbajul premierului drept unul „bădărănesc și suburban”.

Și Pro Moldova a condamna declarațiile lui Chicu. Formațiunea a anunțat printr-un comunicat de presă că „exprimă în numele locuitorilor Republicii Moldova scuze pentru atitudinea denigratoare la adresa României”.

Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că părerea lui Dodon și a premierului „nu reprezintă opinia oamenilor”. „Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație”, a scris ea.

Ca urmare a declarațiilor făcute de premierului Moldovei, ministrul de Externe, Oleg Țulea, și omologul său român au avut o discuție telefonică directă, iar ambasadorul nostru la București a fost convocat la MAE a României.

Primarul de Iași, Mihai Chirica, i-a cerut lui Chicu să ofere scuze publice. Acesta, însă, a declarat că afirmațiile lui Chicu nu merită nici o atenție și a punctat că premierul moldovean „l-a făcut să-i iubească și mai mult pe frații lui din Moldova”.

Încă un mesaj a fost publicat astăzi și de europarlamentar. El a precizat că România va ajuta și în continuare Moldova și a exprimat speranța că Guvernarea de la Chișinău nu va crea obstacole pentru asta.

Articole asemănătoare

Back to top button