fbpx

A existat o înțelegere de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți? ANRE și Consiliul Concurenței raportează

Consiliul Concurenței nu a identificat probe care ar confirma faptul existenței unei înțelegeri de cartel în cazul majorării prețurilor la carburanți, înregistrate săptămâna trecută. Concluzia a fost anunțată în cadrul unei ședințe la Guvern. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Reprezentanții Consiliului Concurenței susțin că au în vizor piața produselor petroliere și că instituția a intervenit prin colectarea informațiilor pentru a identifica probe de existență a înțelegerilor de cartel, dar până în prezent nu au fost identificate. Asta deși CC cunoaște aspecte care demonstrează indirect că astfel de înțelegeri pot exista.

La subiectul majorării prețurilor la carburanți a raportat și directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Ștefan Creangă. Potrivit acestuia, ANRE verifică doar un parametru – respectarea ratei de 10% de rentabilitate anuală pe activitate a titularului de licență. Creangă a menționat că rentabilitatea stabilită de lege poate fi ușor evitată prin creșterea exagerată a diverse costuri administrative, iar ANRE nu are nicio pârghie să intervină.

Directorul agenției a informat prim-ministrul că 123 de agenți economici dispun de licență pentru comercializarea produselor petroliere, iar în țară există 710 stații de alimentare cu produse petroliere. În structura vânzărilor, 70,3% e motorina, 20,8% – benzina și 8,9% – gazul lichefiat.

ANRE a informat, de asemenea, că modificarea abordării de reglementare a fost implementată începând cu 1 ianuarie 2019, dar mecanismul de plafonare a prețurilor de către ANRE, aplicat anterior, a fost mai eficient.

În finalul ședinței, șeful Executivului a solicitat responsabililor să examineze timp de o săptămână efectele modificării abordării în cazul reglementării prețurilor pentru produsele petroliere.

„Nu cred că e corect să lăsăm la discreția agenților economici formarea prețurilor pentru produsele petroliere. Nu vreau să influențez decizia grupului de lucru, dar vă cer să faceți această analiză urgent și să veniți cu propuneri. Cotațiile pentru motorină au scăzut, accizul a crescut nesemnificativ, iar prețul de vânzare a motorinei a crescut esențial. Vă rog să găsiți unde operatorii economici ascund o parte mare a veniturilor”, a cerut premierul.

Articole asemănătoare

Back to top button