fbpx

Expert, despre săgeata lui Lukașenco spre Transnistria: R. Moldova ar urma sa fie țintă de rând cu Ucraina, nu după

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, le-a prezentat marți, 1 martie, generalilor săi o hartă care prezintă direcții de atac asupra Ucrainei care este divizată în patru părți, aceasta arătând și mișcări de trupe în direcția Transnistriei. În partea de stânga jos a hărții poate fi văzută ceea ce pare o mișcare de trupe dinspre portul Odesa înspre Transnistria. Este posibil ca cele patru părți în care Ucraina este împărțită în hartă să fie zonele de comandament operațional ale armatei ruse.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Citește și: ultima oră | Ambasadorul Belarusului la Chișinău: Harta prezentată de Lukașenko este incorectă

Dumitru Mînzărari, cercetător științific, Direcția de Cercetare pentru Europa de Est și Eurasia, Stiftung Wissenschaft und Politik, a analizat harta menționând că pe aceasta este clar indicat un vector de ofensiva rusă din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Republicii Moldovei.

„Astfel de imagine interesanta ne ofera Lukashenko. Pe harta este clar indicat un vector de ofensiva rusa din partea regiunii Odesa a Ucrainei contra Moldovei. Cineva ar putea spune ca nu neaparat reflcta intentia ruseasca. Insa si pana a vedea aceasta harta, am ajuns analitic la concluzia ca in situatia creata, Moldova urmeaza sa fie urmatoarea tinta dupa Ucraina. Am discutat cu cativa colegi moldoveni si le-am impartasit aceste ingrijorari. Se pare ca am gresit putin, caci conform acestei harti, Moldova urmeaza sa fie tinta DE RAND cu Ucraina, nu dupa”, se arată în analiza expertului.

Potrivit expertului, eșecul recent de desantare rus în regiunea Odesei, a salvat Republica Moldova și a oferit ceva timp adițional.

„Aparent, recentul eșec de deșănțare rusă (de pe mare) în regiunea Odesei ne-a salvat și ne-a oferit ceva timp adițional. Deci, acum, avem evidența publică că Rusia intenționează să invadeze militar și Republica Moldova.
Bănuiesc că conducerea țării deja avea astfel de informație, căci partenerii occidentali ar fi știut de existența acestei hărți, și ar fi împărțit noutatea cu Chișinăul. Nu în zadar Macron vorbea că e îngrijorat și Moldova să nu fie atacată. Deci, în aceste condiții, politică broaștei țestoase, care se ascunde în carapace, nu este una viabilă. Da, psihologic e comodă, dar strategic e primejdioasă.

Această înseamnă că politică precaută pe care Chișinăul a abordat-o până acum, insistând că era una „chibzuită” și „înțeleaptă”, a fost una greșită. Logică luptei este că atunci, când oricum vei fi atacat, și nu poți fugi, cel mai optimal este să te pregătești activ de confruntare. Ce înseamnă această stratagemă pentru Chișinău? Evident, nu este să declare război Rusiei. Urmează urgent să fie făcuți doi pași incipienti: a) distrugerea sau slăbirea a oricare avantaje interne în Moldova pe care Rusia le poate explora pentru o campanie militară sau presiune de coerciție; b) consolidarea capacităților naționale pentru blocarea unei ofensive militare ruse și aplicarea pierderilor cât mai masive (și rapide) contra resurselor militare ruse folosite contra Moldovei”, se mai arată în mesajul expertului.

Dacă guvernarea ar merge pe aceste două scenarii, Dumitru Mînzărari susține că aceasta ar însemna că urmează să fie lansată mobilizarea parțiala deoarece „când elicopterele ruse vor transporta peste o mie de militari ruși in Moldova, nu va fi timp sa înceapă mobilizarea”.

Care este „singura soluție pașnică”?

În viziunea lui există o singură soluție pașnică, pentru a evita ciocniri militare: „Republica Moldova ar trebui să accepte demilitarizare, neutralitate, federalizare și refuzul oricărei apropieri de Occident, inclusiv plasarea bazelor militare pe teritoriul nostru”.

„Fără îndoială, guvernul PAS va trebui să plece și să ofere locul unui guvern mai „inclusiv”, care „reprezintă poporul Republicii Moldova mai bine. E o provocare enorma pentru PAS, Maia Sandu, si guvernul lor de „fluturasi”. Oricui i-ar fi fost super dificil să opereze. Sa vedem ce vor face.”

Ambasadorul Belarusului la Chișinău: Harta prezentată de Lukașenko este incorectă

În urma fotografiilor apărute în spațiul public cu imaginea unei hărți afișate în cadrul Consiliului de securitate al Republicii Belarus, Ministerul de Externe al Republicii Molodva l-a convocat de urgență pe ambasadorul Belarusului în Republica Moldova „pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și solicitarea explicațiilor referitoare la referințele la țara noastră”. 

„În cadrul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul Anatolii Kalinin a menționat că este vorba de prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective. Totodată, secretarul de stat a subliniat, în contextul întrevederii, necesitatea unei intervenții publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranșant percepțiile eronate vehiculate în societate. Facem apel la calm, să păstrăm vigilența și să ne informăm din surse oficiale și credibile”, se arată în mesajul Guvernului.

 

Articole asemănătoare

Back to top button