fbpx

Washington Post: Apar fisuri în elita rusă, mai ales între oligarhii epocii Elțîn și cei creați de Putin. Magnații încep să critice invazia

Publicația americană Washington Post a publicat vineri o analiză a echilibrului de putere de la Kremlin, bazată pe interviuri sub anonimat cu mai mulți oligarhi și membri ai serviciilor secrete ruse. Analiză arată diferențe mari între oligarhii din era Elțîn și cei din epoca Putin, dar și frica față de consecințele economice ale războiului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

În cele două luni de când Rusia a invadat Ucraina, tăcerea – și chiar consimțământul – elitei ruse a început să se destrame. Chiar dacă sondajele de opinie raportează un sprijin public copleșitor pentru campania militară, pe fondul unei propagande de stat omniprezente și al noilor legi care interzic criticile la adresa războiului, încep să apară fisuri. Liniile de demarcație dintre facțiunile elitei economice rusești devin mai pronunțate, iar unii dintre magnați – în special cei care și-au făcut averile înainte de venirea la putere a președintelui Vladimir Putin – au început, timid, să vorbească.

Mulți dintre ei se concentrează asupra propriilor lor probleme. Sancțiunile radicale impuse de Occident au aruncat o nouă cortină de fier asupra economiei rusești, înghețând pe parcurs zeci de miliarde de dolari din activele multora dintre magnați.

„Într-o singură zi, au distrus ceea ce a fost construit de-a lungul multor ani. Este o catastrofă”, a declarat un om de afaceri care a fost convocat împreună cu mulți dintre cei mai bogați oameni de afaceri din țară pentru a se întâlni cu Putin în ziua invaziei.

Ca răspuns la invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, Occidentul i-a sancționat pe unii dintre cei mai apropiați consilieri ai acestuia.

Casa Albă a întors și mai mult șurubul spre oligarhi joi, anunțând o propunere de lichidare a activelor acestora și de donare a veniturilor către Ucraina.

Cel puțin patru oligarhi care au făcut avere în epoca mai liberală a predecesorului lui Putin, președintele Boris Elțîn, au părăsit Rusia. Cel puțin patru oficiali de rang înalt au demisionat din funcții și au părăsit țara, cel mai înalt rang dintre ei fiind Anatoli Ciubais, trimisul special al Kremlinului pentru dezvoltare durabilă și țarul privatizărilor din epoca Elțîn.

Dar cei aflați în poziții de top vitale pentru funcționarea continuă a țării rămân – unii prinși în capcană, fără a putea pleca chiar dacă ar vrea. Cel mai notabil este faptul că șefa politicoasă și foarte apreciată a băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, și-a prezentat demisia după impunerea sancțiunilor occidentale, dar Putin a refuzat să o lase să demisioneze, potrivit a cinci persoane familiare cu situația.

În interviuri, mai mulți miliardari ruși, bancheri de rang înalt, un oficial de rang înalt și foști oficiali, care au vorbit sub protecția anonimatului de teama unor represalii, au descris modul în care ei și alții au fost luați prin surprindere de președintele lor din ce în ce mai izolat și se simt în mare măsură neputincioși în a-l influența, deoarece cercul său interior este dominat de o mână de oficiali de securitate de linie dură.

Plângerile difuzate în public până acum sunt în mare parte discrete și se concentrează în principal pe răspunsul economic propus de guvern la sancțiunile impuse Rusiei de către Occident. Nimeni nu l-a criticat direct pe Putin.

Citește continuarea pe g4media.ro.

Articole asemănătoare

Back to top button