fbpx

video | „Facem doi pași pentru dezescaladare”. Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au fost „productive”

Rusia face doi pași pentru dezescaladarea situației din Ucraina, a declarat șeful echipei de negociatori ai Rusiei, Vladimir Medinski, după ultima rundă de negocieri cu Ucraina, care a avut loc la Istanbul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Medinski a spus că Federația Rusă și Ucraina au avut o rundă constructivă de negocieri, iar Rusia a primit o poziție clar formulată din partea Ucrainei, care va fi transmisă liderului rus, Vladimir Putin.

Ucraina este proclamată stat permanent neutru, non-bloc, non-nuclear sub garanții legale internaționale. Se dă o listă cu țările garante. Garanțiile de securitate nu se aplică teritoriului Crimeei și Donbass, iar Ucraina nu va încerca să le returneze prin mijloace militare. Ucraina refuză să se alăture alianțelor militare, să desfășoare baze și contingente militare străine și exerciții militare fără acordul țărilor garante, inclusiv Rusia”, a declarat acesta.

Dacă tratatul este definitivat rapid și se găsește un compromis, posibilitatea de a face pace va deveni mai apropiată”, a mai spus Medinski.

Vezi și: Declarațiile Ucrainei după negocieri: Kievul cere„moratoriu” de 15 ani pe problema Crimeei și garanții de securitate

Cât despre cei doi pași pe care-i face Rusia, Medinski s-a referit la reducerea drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv” (partea militară) și „posibilitatea unei întâlniri între Putin și Zelenski, concomitent cu parafarea tratatului de pace de către miniștrii de externe” (partea politică).

Amintim că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat astăzi că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina „va continua până la atingerea obiectivelor stabilite”. El a amintit că, în general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii speciale au fost finalizate, iar atenția poate fi concentrată asupra scopului principal – „eliberarea Donbasului”.

Articole asemănătoare

Back to top button