fbpx

foto | Zelenski s-a dus să vadă cu ochii lui masacrul de la Bucea: „Să arătați lumii ce face Federația Rusă aici”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers luni în orașul Bucha, acolo unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăștiate pe străzi, după ce armata rusă s-a retras. A fost pentru prima oară de la începutul războiului când președintele ucrainean a ieșit din Kiev.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Președintele ucrainean a purtat o vestă antiglonț și a fost însoțit de personal militar. Vizibil marcat de ceea ce a văzut, el a vorbit cu localnicii și a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă, scrie digi24.ro.

„În fiecare zi, pe măsură ce luptătorii noștri intră și recuceresc teritoriul, o să vedeți ce s-a întâmplat”, le-a spus a liderul ucrainean reporterilor care l-au însoțit în orașul devastat de lupte. „Vrem cu adevărat ca voi să arătați lumii ce s-a întâmplat aici, ce au făcut forțele ruse, ce a făcut Federația Rusă în Ucraina pașnică”, a declarat președintele reporterilor.

„Au tratat oamenii mai rău ca animalele”

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de crime de război și genocid pentru ororile de la Bucha.

„Ceea ce vedeți în jurul vostru, ceea ce au făcut cu acest oraș frumos este o caracteristică a armatei ruse, care a tratat oamenii mai rău decât animalele. Aceasta este o crimă de război și va fi recunoscută de lume drept genocid. Știm că mii de oameni au fost uciși și torturați. Știm că femeile au fost violate și copiii au fost uciși. Acesta este genocid”, a spus președintele Volodimir Zelenski.

Dar, în același timp, el a transmis că ucrainenii vor continua eforturile diplomatice, pentru că țara sa „trebuie să aibă pace”, relatează BBC.

Întrebat de corespondentul BBC dacă în aceste condiții mai sunt posibile discuțiile de pace cu Rusia, președintele ucrainean a răspuns: „Da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice şi militare”, a promis liderul de la Kiev.

„Cred că va fi pace pe teritoriul Ucrainei. Ucraina nu poate trăi în război. Ne aflăm în Europa, suntem în secolul al XXI-lea și căutăm pacea. Suntem demni și merităm să obținem pacea. Acești oameni și armata noastră au demonstrat asta. Victoria poate fi obținută în format diplomatic, în paralel cu eforturile de luptă ale armatei noastre. Armata noastră își demonstrează capacitatea de luptă în fiecare zi, dar nu este ușor și nu vrem să pierdem milioane de oameni. Prin urmare, trebuie să existe un fel de dialog”, a explicat Volodimir Zelenski.

„Am văzut cu ochii mei Bucha, Irpin, Stoianka, după ocupație. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a le readuce la viață cât mai curând posibil”, a promis președintele într-un mesaj postat ulterior pe contul de Facebook. „Avem oameni puternici, buni și dârzi. Încă o dată, m-am convins de acest lucru în timpul unei discuții la centrul de acordare a asistenței umanitare la Bucha”, a mai spus Zelenski.

Zelenski: Îi invit la Bucha pe Merkel și Sarkozy, să vadă ce înseamnă politica de concesii față de Rusia

Într-un mesaj transmis duminică, după ce au ieșit la iveală ororile de la Bucha care au revoltat comunitatea internațională, Volodimir Zelenski a învinovățit direct Germania și Franța că au vulnerabilizat Ucraina, pentru că s-au opus aderării țării sale la NATO în 2008, la summitul de la București.

„Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha, pentru a vedea la ce a dus politica celor 14 ani de concesii făcute Rusiei. Veniți să vedeți cu ochii voștri ucrainenii torturați și uciși”, a declarat Zelenski. El a acuzat politicienii din țările NATO că au o „teamă absurdă” față de Rusia. „Au crezut că refuzând Ucraina, ar putea să liniștească Rusia, să o convingă să respecte Ucraina și să trăiască normal alături de noi”, a arătat președintele ucrainean.

Ulterior, el a precizat că nu dă vina pe Occident sau pe oricine altcineva pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucha, ci doar pe soldații ruși și ce cei care le-au dat ordine pentru a comite crime împotriva ucrainenilor. „Dar avem dreptul să vorbim despre nehotărâre”, a adăugat Zelenski.

La summitul NATO din 2008 de la București, liderii au decis să amâne aderarea Ucrainei și Georgiei, care solicitaseră oficial să intre în NATO, din cauza lipsei consensului pe această temă. La câteva luni după aceea, Rusia a intrat cu trupe pe teritoriul Georgiei.

„Răul în formă pură a venit pe pământ”

Liderii ruși trebuie trași la răspundere pentru crimă și tortură în Bucha. Noile sancțiuni pe care le va impune Occidentul nu sunt o pedeapsă suficientă pentru uciderea civililor din orașele ucrainene, a spus apoi președintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj video transmis duminică seara. Trecând de la ucraineană la rusă, liderul de la Kiev s-a adresat direct mamelor soldaților ruși trimiși de Putin să invadeze Ucraina: „Sute de oameni au fost uciși. Civili torturați, executați.

Cadavre pe străzi… Răul în formă pură a venit pe pământul nostru. Criminali. Torţionari, violatori, jefuitori, care își spun că sunt o armată. Și care merită doar moartea după ce au făcut. Vreau ca fiecare mamă de soldat rus să vadă cadavrele oamenilor uciși în Bucha, în Irpin, în Hostomel. De ce au fost torturați până la moarte civili obișnuiți, dintr-un oraș pașnic obișnuit? Ce a făcut orașul ucrainean Bucha Rusiei voastre? Cum au fost posibile toate acestea? Vreau ca toți liderii Federației Ruse să vadă cum le sunt îndeplinite ordinele. Așa va fi perceput de-acum statul rus. Aceasta este imaginea voastră”.

Articole asemănătoare

Back to top button