fbpx

Expert militar: Forțele ruse vor colapsa în câteva săptămâni

Atacul Rusiei asupra Donbasului s-a „cam epuizat”, iar bătălia pentru regiune se va încheia în două până la patru săptămâni, spune expertul militar Mike Martin, relatează BBC, citată de hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Practic, rușii vor rămâne fără trupe, iar ucrainenii vor contraataca”, spune Mike Martin, cercetătorul în studii de război, care predă acum la King’s College din Londra.

Rușii și-au irosit singura șansă de a ocupa regiunea, crede el.

„Au scos toate aceste unități distruse din Kiev și apoi au încercat să le reconstituie pentru luptă în est”, explică el.

Dar erau „învinețite și distruse” de bătălia pentru capitala Ucrainei, iar Rusia nu a reușit să le construiască și să „facă o manevră îndrăzneață”.

El spune că ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, „greșește”, totuși, spunând că războiul ar dura 10 ani, insistând: „Forțele ruse se vor prăbuși înainte de asta și vom vedea o lovitură de stat”.

Și cu SUA anunțând finanțare de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, „acesta este un semnal de intenție extrem de clar”, spune Martin.

Înseamnă, de asemenea, că NATO și SUA au decis că Vladimir Putin blufează cu privire la folosirea armelor nucleare dacă NATO crește miza, adaugă el.

Forțele ruse par să înainteze spre est

Forțele ruse „par a înainta” spre Sloviansk și Baranivka, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, adăugând că fac unele progrese inegale și lente spre sud-est și sud-vest în Ucraina, scrie CNN.

Forțele ruse „continuă să folosească… focuri cu rază lungă de acțiune”, a menționat oficialul.

„Ceea ce îi vedem că fac este să folosească artileria și unele lovituri aeriene înainte de mișcările lor la sol, așa că mișcările lor la sol sunt destul plănuite, deoarece a: artileria și atacurile aeriene pe care le lansează împotriva pozițiilor ucrainene nu au efectul pe care și-l doresc ei — ucrainenii sunt încă în stare să reziste. Și b: ei sunt încă puțin îngrijorați cu privire la aprovizionare”, a adăugat oficialul.

Articole asemănătoare

Back to top button