fbpx

Directorul CIA: Putin s-a înșelat în toate privințele. A crezut că Ucraina e slabă, ușor de intimidat și că Europa nu va reacționa

„Vladimir Putin a vrut să domine și să controleze Ucraina și a pornit la război pe baza unui set de ipoteze care l-au făcut să creadă că Rusia va avea un rezultat favorabil. S-a înșelat în toate privințele”, a declarat marți directorul CIA, William Burns, relatează CNN, citată de Digi24.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Putin s-a bazat pe mai multe ipoteze privind utilizarea forței, inclusiv convingerea că Ucraina este slabă și ușor de intimidat. În al doilea rând, Putin a crezut că europenii, în special francezii și germanii, nu vor reacționa puternic. În al treilea rând, el a crezut că și-a „protejat economia de sancțiuni” după ce a acumulat rezerve valutare importante pentru război. Și, în al patrulea rând, era încrezător că și-a modernizat armata și că aceasta va fi capabilă de o victorie rapidă și decisivă cu costuri minime. S-a dovedit că s-a înșelat în toate privințele”, a spus Burns.

Întrebat despre ce ar fi nevoie pentru ca Putin să își schimbe calculele în Ucraina, Burns a oferit o evaluare sobră, spunând că „este o chestiune de convingere personală profundă pentru el”.

„Putin fierbe într-o combinație arzătoare de nemulțumire și ambiție de mulți ani”, a spus el, adăugând că președintele rus a creat un sistem în care cercul său de consilieri este „din ce în ce mai restrâns”.

„Pandemia de COVID-19 a făcut, de asemenea, ca cercul său să se restrângă și mai mult”, a declarat Burns, în timpul unei audieri a Comisiei pentru Informații a Camerei Reprezentanților privind amenințările mondiale.

Ulterior, Burns a prezis că vor urma „câteva săptămâni urâte”, cu „puțină considerație pentru victimele civile”, având în vedere că este puțin probabil ca Rusia să poată instala un regim marionetă sau o conducere pro-rusă ținând cont de opoziția poporului ucrainean.

„Ucrainenii vor continua să opună o rezistență feroce și eficientă”, a adăugat directorul CIA.

Articole asemănătoare

Back to top button