fbpx

Declarațiile Ucrainei după negocieri: Kievul cere „moratoriu” de 15 ani pe problema Crimeei și garanții de securitate

Ucraina a invitat Rusia să convină că în 15 ani problema Crimeei nu va fi rezolvată prin mijloace militare. Anunțul a fost făcut de către Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Potrivit acestuia, se propune desfășurarea negocierilor bilaterale privind statutul Crimeei și Sevastopolului în termen de 15 ani. În această perioadă, Ucraina a propus să nu folosească forța militară pentru a rezolva problema Crimeei, transmite Meduza.io.

Potrivit lui David Arakhamia, negociator din partea Ucrainei, prima victorie este că negocierile s-au mutat din Belarus în Turcia.

Tot sistemul de securitate constituit în lume are acum de suferit. Am propus să lucrăm asupra unui format nou de asigurare a securității Ucrainei, dar nu semnăm deocamdată nimic. Este un tratat internațional nou care trebuie ratificat”, a declarat acesta.

Vezi și: „Facem doi pași pentru dezescaladare”. Rusia afirmă că negocierile cu Ucraina au fost „productive”

Partea ucraineană propune stabilirea unei liste de țări responsabile pentru securitatea Ucrainei, care ar fi toate statele din Consiliul de securitate ONU, dar în mod special China, Franța, Rusia, SUA, Marea Britanie, Turcia, Germania, Canada, Italai, Polonia și Israel.

„Avem conflicte nestinse cu Crimea și regiunea Donețk și Luhansk, iată de ce convențiile cu țările garant nu vor fi valabile aici. Acest sistem este cel pe care-l propunem pentru a construi viitorul Ucrainei. De asemenea, acești garanți trebuie să ne ajute să ne integrăm în Uniunea Europeană”, a mai spus Arakhamia, care a menționat că unele state au dat deja garanții preventive.

Kievul propune ca Rusia și Ucraina să negocieze separat statutul Crimeei, dar și al Donbasului.

Totodată, ar orice decizie a Ucrainei va trebuie să treacă prin referendum.

Recunoaștem doar hotarele Ucrainei din 1991, recunoscute în toată lumea. Niciun altfel de compromis nu vom face”, a punctat partea ucraineană.

Articole asemănătoare

Back to top button